Monday, August 17, 2009

Επανέκδοση του απαγορευμένου «Ο Αγών Μου» με εβραϊκή υποστήριξη;


Ο Stephan Kramer, γενικός γραμματέας του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας, πρότεινε την επανέκδοση του απαγορευμένου βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών Μου». Η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Ο Χίτλερ παρουσιάζει σε αυτό το βιβλίο -που χρησιμοποιήθηκε ως ναζιστικό μανιφέστο- την πολιτική του ιδεολογία, με βάση την αυτοβιογραφία του, και αναλύει τις γνωστές του απόψεις για την φυλετική καθαρότητα και το μίσος του για τον κομμουνισμό και τους Εβραίους καθώς και τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του για το Ολοκαύτωμα. Γι αυτό, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η επανέκδοσή του υποστηρίζεται από το ίδιο το εβραϊκό συμβούλιο της Γερμανίας.
Το επιχείρημα του κ.Kramer είναι πως η επανέκδοσή του με μία επιστημονική προσέγγιση θα βοηθούσε στην ενημέρωση των νέων γενεών για τα δεινά ναζισμού και στην αποστροφή τους από τη ναζιστική ιδεολογία. «Είναι λογικό και σημαντικό να δημοσιευθεί μια έκδοση του «o Αγών Μου» με ένα ακαδημαϊκό σχόλιο. Μια ιστορική έκδοση, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί από τους νέο-ναζί», αναφέρει.
Ωστόσο, οι αρχές της Βαυαρίας, στις οποίες ανήκουν και τα δικαιώματα του βιβλίου, είναι κατηγορηματικά αντίθετες με την πρόταση του Stephan Kramer. Δεν πρόκειται να άρουμε την απαγόρευση της έκδοσης καθώς η επανέκδοση μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια της ακροδεξιάς. Άλλωστε η απαγόρευση εκτιμάται ιδιαίτερα από Εβραϊκές ομάδες και θα την διατηρήσουμε», τονίζουν.
Η κυκλοφορία του βιβλίου είχε απαγορευτεί στη Γερμανία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι τότε υπολογίζεται ότι είχαν κυκλοφορήσει στη χώρα 12.000.000 αντίτυπα αλλά οι αρχές τα κατάσχεσαν όλα από τις βιβλιοθήκες, κατέστρεψαν τις πλάκες του τυπογραφείου στις οποίες είχε τυπωθεί το βιβλίο και απαγόρευσαν την επανέκδοσή του, ακόμα και μέσα σε ένα καθαρά επιστημονικό πλαίσιο.
Μέχρι σήμερα, αρκετοί ακαδημαϊκοί είναι αντίθετοι στην πιθανότητα μιας εκ νέου έκδοσης του «Ο Αγών Μου», καθώς όπως υποστηρίζουν δεν παρέχει σημαντικές ιστορικές πληροφορίες. Ανάμεσα τους και ο ιστορικός Jürgen Faulenbach, ο οποίος δήλωσε ότι «το βιβλίο δεν θα μπορεί να αναγνωριστεί ως ιστορική ανάλυση του ναζιστικού καθεστώτος καθώς απλά καταγράφει τις ακραίες απόψεις του Χίτλερ».
Στην αντίπερα όχθη, ο Βρετανός ιστορικός και βιογράφος του Χίτλερ Sir Ian Kershaw υποστηρίζει πως μια κοινωνία όπως η γερμανική δεν θα πρέπει να νιώθει ότι απειλείται από την επανέκδοση της «Βίβλου» του Ναζισμού.
Να σημειωθεί ότι το 2015 λήγουν τα δικαιώματα της Βαυαρίας για το βιβλίο και το γερμανικό δικαστήριο δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι πρόκειται να συμβεί και αν θα συνεχιστεί η απαγόρευση έκδοσης του βιβλίου.
Αναδημοσίευση:από ιστοσελίδα (16-08-2009 13:59 από Ομάδα TVXS)

2 comments:

Leigh-Cheri said...

Και μόλις σήμερα είδα την ταινία "Η Πτώση" που αναφέρεται στις τελευταίες μέρες του Χίτλερ και του Ναζιστικού Βερολίνου, βέβαια. Πολύ ωραία ταινία! Καταπληκτικές ερμηνείες όλες! Την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Όσο για την απαγόρευση του βιβλίου, γενικά είμαι αντίθετη σε κάθε είδους λογοκρισία. Αν και δεν έχω και μεγάλη εμπιστοσύνη στο κριτήριο του κόσμου, ωστόσο θεωρώ δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, τόσο στο να εκφράζεται όσο και στο να έχει πρόσβαση σε ό,τι γράφεται και λέγεται έτσι ώστε να μπορεί ο ίδιος να κρίνει και να φιλτράρει αν και ό,τι μπορεί. Η λύση δεν είναι η απαγόρευση, αλλά η ουσιαστιαστική μόρφωση και η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.

Lena. said...

Πραγματικά,η ταινία στην οποία αναφέρεσαι Φένια είναι εξαιρετική,κυρίως διότι με τον τρόπο της είναι ρεαλιστική.Εξίσου καθηλωτικό είναι το ένα από τα δύο βιβλία όπου βασίστηκε,το "Bis zur letzten Stunde", της γραμματέως του Hitler,Traudl Junge.Κυκλοφορεί σε καλή ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις "ΜΕΔΟΥΣΑ"(2002),με τον ελληνικό τίτλο "Μέχρι το τέλος".
Συμφωνώ με την άποψή σου περί λογοκρισίας αν και θεωρώ το συγκεκριμένο θέμα κάπως περίπλοκο.Βέβαια,τίποτε δεν υπήρξε ποτέ πιο αφοριστικά σωστό για το ζήτημα της λογοκρισίας από τη ρήση του Heinrich Heine:"Dort,wo man Buecher verbrennt,verbrennt man auch -am Ende- Menschen" (Εκεί όπου καίνε βιβλία,στο τέλος καίνε ανθρώπους..).Τραγικά προφητικό για μία Γερμανία των φιλοσόφων και της διανόησης.