Thursday, August 13, 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ-ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έως και τον Δεκέμβριο του 2009.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
· Το μυθιστόρημα της Λίλας Κονομάρα Η αναπαράσταση στο οποίο παρακολουθούμε την πορεία συγγραφής της βιογραφίας του λογοτέχνη Ανδρέα Παράσχου, της συλλογής των στοιχείων μέσα από χαμένα γράμματα, ντοκουμέντα, συζητήσεις με διάφορα πρόσωπα του περιβάλλοντος του βιογραφούμενου. Παράλληλα ξετυλίγεται η ιστορία του χαμένου συγγραφέα: Η ψυχανάλυση και η τρέλα, η αριστερά, η κατάρρευση του σοσιαλιστικού οράματος, ο έρωτας, οι προδοσίες και οι απώλειες πλέκουν τον καμβά της μυθιστορηματικής αυτής προσωπικότητας. Μια περιπλάνηση στην Ξάνθη των πλούσιων καπνεμπόρων, των πομάκικων χωριών και των θρησκευτικών και κοινωνικών αντιθέσεων, στη Σαμοθράκη, στο Παρίσι και στο Βερολίνο, αλλά κυρίως στις εσωτερικές διαδρομές του Ανδρέα Παράσχου που διαμορφώνουν μια περιπετειώδη ζωή κι ένα σημαντικό συγγραφικό έργο. (Νοέμβριος)
· Ιστορίες παράδοξων ηρώων διαπλέκονται κυκλικά στο νέο σπονδυλωτό μυθιστόρημα του θεσσαλονικιού δημοσιογράφου Απόστολου Λυκεσά με τίτλο Το τσίρκο των ψύλλων που είναι το πρώτο μυθιστόρημα μιας τριλογίας με επίκεντρο την πόλη Αμεριμνησία. Ένας μεταφραστής πληγωμένος από τις απανωτές ματαιώσεις τα πίνει πλήττοντας με τον μοναδικό φίλο που του απέμεινε, έναν τραγουδιστή γύφτο και μέγα γυναικά. Μια δικηγόρος χορτασμένη από χρήμα και δόξα αλλά όχι από έρωτα, ένας μοναχός, ικανότατος αντιγραφέας έργων βυζαντινής τέχνης, δυο αχώριστοι φίλοι που παίζουν τάβλι, ο ηγούμενος ενός μοναστηριού, ένας παπάς πρώην φορτηγατζής, ένας αναγνωρισμένος καθηγητής κι ένας αστυνόμος που απεχθάνεται τις κυριακάτικες δοξολογίες πρωταγωνιστούν στις ιστορίες. Η βία παρακολουθεί την ιστορία τους των τελευταίων σαράντα χρόνων, και δρα ως καταλύτης επιταχύνοντάς την μέσα σε τέσσερις μέρες. Ζογκλέρ, κλόουν και άγρια θηρία με φόντο δυο φόνους που λειτουργούν τροχιοδεικτικά. (Νοέμβριος)
· Ψυχογραφικό, άμεσο και αληθινό, το μυθιστόρημα της πρωτοεμφανιζόμενης Ευσταθίας Ματζαρίδου είναι ο μονόλογος μιας γυναίκας, η οποία μέσα από μια απροσδόκητη εγκυμοσύνη απελευθερώνεται από την τυραννία της σχέσης της με τη μητέρα της. Προσωρινός τίτλος Η μάνα μου θερίζει τη χαρά μου. (Οκτώβριος)
· Το μυθιστόρημα του Μάνθου Σκαργιώτη Ένα κλειδί, τρεις πόρτες (προσωρινός τίτλος), βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά, αφηγείται μια πολύ δυνατή ιστορία. Σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου ο Γρηγόρης μαζί με τη μάνα του σκοτώνουν και τεμαχίζουν τον τύραννο πατέρα. Άθελά τους μπλέκουν στον φόνο και τον μικρό αδελφό τον Λευτέρη, ο οποίος, αφού τους βοηθάει να κρύψουν το πτώμα, χάνεται κυνηγημένος από τύψεις. Είκοσι εφτά χρόνια μετά, παραμονές εθνικών εκλογών, ο Γρηγόρης, υποψήφιος βουλευτής, δέχεται μια αναπάντεχη επίσκεψη. Ο μικρός του αδελφός, τον οποίο όλοι θεωρούσαν νεκρό, έχει επιστρέψει προκειμένου να λάβει το μερίδιό του από την πατρική κληρονομιά. (Νοέμβριος)

No comments: