Wednesday, December 3, 2008

Οι τρεις «σωματοφύλακες» του Παρθενώνα



Ο βομβαρδισμός του Παρθενώνα από τα κανόνια των Ενετών το 1687 ήταν ένα τόσο φρικτό και αποτρόπαιο έγκλημα, κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που μέχρι κι ο Σεπτέμβρης, ο μήνας κατά τον οποίο έγινε, αν είχε ψυχή θα οργιζόταν. Και ίσως να αποφάσιζε να πάρει την «εκδίκησή» του. Τον Σεπτέμβρη, λοιπόν, του 2006, επεστράφη στη χώρα μας ένα από τα θραύσματα του γλυπτού διάκοσμου που είχαν διοχετευτεί στην Ευρώπη μετά το βομβαρδισμό και το Σεπτέμβρη του 2008 ένα ακόμα, από την ανατολική ζωφόρο του ναού.
Οι μήνες μπορεί να έχουν ψυχή μόνο στη φαντασία κάποιων ρομαντικών, οι άνθρωποι όμως που πρωτοστάτησαν για τον επαναπατρισμό των σπάνιων αυτών κομματιών έχουν σάρκα και οστά. Είναι οι Τόνιο Χέλσερ, Λουί Γκοντάρ και Αντωνία Σοφικίτου, που τιμήθηκαν χθες από τον υπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, σε εκδήλωση που έγινε προς τιμήν τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Στην ίδια εκδήλωση, η Μάρθα Ντάλγκρεν, εγγονή Αυστριακού στρατιώτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επέστρεψε επισήμως ένα μαρμάρινο θραύσμα που είχε αποσπάσει ο παππούς της από το χώρο της Ακρόπολης.
Οι τρεις «φύλακες-άγγελοι» του Παρθενώνα έχουν ξεχωριστή συμβολή στον αγώνα για την επανένωση των γλυπτών. Ο κ. Χέλσερ είναι καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και διευθυντής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου. Εκείνος εισηγήθηκε στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου την επιστροφή του θραύσματος από τη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα, που διέθετε στη συλλογή του. Η Χαϊδελβέργη αποτέλεσε, έτσι, το πρώτο ίδρυμα που προχώρησε σε αυτήν την ιστορικής και συμβολικής αξίας χειρονομία.
Ο κ. Γκοντάρ είναι καθηγητής Μυκηναϊκής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Federico II της Νάπολης και σύμβουλος της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας για πολιτιστικά ζητήματα. Εδώ και χρόνια είναι ένθερμος υποστηρικτής της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και πρωτοστάτησε στην επιστροφή των θραυσμάτων του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα που παλιννόστησαν από το Μουσείο Salinas του Παλέρμο και το Γρηγοριανό Κοσμικό Μουσείο του Βατικανού. Το Μουσείο Salinas απέστειλε, με τη μορφή δανεισμού, στις 24 Σεπτεμβρίου, το θραύσμα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα που διέθετε στη συλλογή του, στο οποίο εικονίζεται το δεξί πόδι και οι παρυφές του ενδύματος της θεάς Αρτεμης. Πριν από ένα μήνα περίπου, το Μουσείο του Βατικανού απέστειλε με δανεισμό ένα από τα δύο θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα που είχε και εκείνο στην κατοχή του.
Η κυρία Σοφικίτου, τέλος, είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Παλέρμο και πρόεδρος της ιταλικής επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Με την πλούσια δράση της, έχει προσφέρει σημαντικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης της Ιταλίας σχετικά με το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επιστροφή του θραύσματος από το Παλέρμο.

ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
εφημ."Ελεύθερος Τύπος" ,03/12/2008

No comments: