Monday, November 10, 2008

ΒΙΒΛΙΟ Τα νέα της φθινοπωρινής ανάγνωσης



Ιδού ορισμένα από τα ενδιαφέροντα βιβλία που είτε κυκλοφόρησαν πολύ πρόσφατα είτε θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες ημέρες.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Χωρίς αμφιβολία το βαρύ πυροβολικό των εκδοτικών οίκων, αφού τα περισσότερα μπεστσέλερ προκύπτουν συνήθως απ’ αυτή την κατηγορία. Καινούργιος Μένης Κουμανταρέας λοιπόν (“Το show είναι των Ελλήνων”, εκδ. Κέδρος), καινούργιος Γιώργος Σκαμπαρδώνης (“Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας” με ήρωα τον Μάρκο Βαμβακάρη, εκδ. Ελληνικά Γράμματα), καινούργια Ευγενία Φακίνου (“Για να δει τη θάλασσα”, εκδ. Καστανιώτη), καινούργιος Νίκος Θέμελης (“Οι αλήθειες των άλλων”, εκδ. Κέδρος).
Καινούργια βιβλία για τον Σωτήρη Δημητρίου (“Σαν το λίγο το νερό”, εκδ. Ελληνικά Γράμματα) και για τον Γιώργη Γιατρομανωλάκη (“Το χρονικό του Δαρείου”, με ήρωα τον Ανδρέα Παπανδρέου, εκδ. Ελληνικά Γράμματα).
Ο Μάνος Ελευθερίου με τον “Άνθρωπο στο πηγάδι” κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας (Μεταίχμιο) και ο Γιάννης Ξανθούλης με το “Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου φόβων” μεταξύ αναμνήσεων και λογοτεχνίας (Μεταίχμιο), ενώ “Η ζωή είναι αγρίως απίθανη” στο βιβλίο όπου η Μαργαρίτα Καραπάνου δημοσιεύει τα προσωπικά της ημερολόγια (Ωκεανίδα).
Νέο μυθιστόρημα από τον πολυδιαβασμένο θεσσαλονικιό συγγραφέα Γιώργο Πολυράκη (“Οι αετοί πεθαίνουν ελεύθεροι”, εκδόσεις Ψυχογιός) και διηγήματα από την επίσης Θεσσαλονικιά αλλά πρωτοεμφανιζόμενη Μαρία Κουγιουμτζή (“Άγριο βελούδο”, εκδόσεις Καστανιώτη).
Το ιστορικό μυθιστόρημα “Εστεμμένο πάθος” του Θανάση Διαμαντόπουλου, η περίτεχνης αφηγηματικής τεχνικής “Ταραντούλα” της Ελένης Λαδιά και το ενδιαφέρον campus novel “Σπάνιες αλήθειες” της Σωτηρίας Σταυρακοπούλου είναι τρία νέα μυθιστορήματα από τις εκδόσεις Εστία.
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Δύο ενδιαφέρουσες επανεκδόσεις ετοίμασε ο Καστανιώτης: την “Έρημο” του Ζαν Μαρί Γκιστάβ Λε Κλεζιό (το πρόσφατο Νόμπελ Λογοτεχνίας) και το “Περί τυφλότητας” του Ζοζέ Σαραμάγκου (βλ. την ομώνυμη ταινία του Φερνάντο Μεϊρέγιες). Άλλοι ενδιαφέροντες τίτλοι από την ξένη λογοτεχνία είναι το “Σκοτώστε τον Ρόμελ”, όπου ο Στίβεν Πρέσφιλντ ασχολείται με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (εκδόσεις Πατάκη), το θρυλικό μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ “Το σύνδρομο Πορτνόι” σε νέα μετάφραση (Πόλις), τα “Κινηματογραφικά φιλιά” του συγγραφέα και διευθυντή της “Μοντ” Ερίκ Φοτορινό, “Το βαμμένο πέπλο” του Σόμερσετ Μομ (Μεταίχμιο) και το “Στη χώρα των χρυσών ήλιων” του Αφγανού Καλέντ Χοσεϊνί (Ψυχογιός).
ΜΕΛΕΤΕΣ
Ένα ενδιαφέρον για τους Βορειοελλαδίτες βιβλίο είναι “Τα παρασκήνια του μακεδονικού ζητήματος” του δημοσιογράφου Σπύρου Κουζινόπουλου (Καστανιώτη). Πρέπει επίσης να προσέξουμε το έργο του Μισέλ Ουελμπέκ για τον Χ.Φ. Λάβκραφτ “Εναντίον του κόσμου, εναντίον της ζωής” (Εστία), τα “Σημειωματάρια του Λεονάρντο ντα Βίντσι” (Μεταίχμιο), τη “Ζωγραφική στο έργο του Προυστ” του Έρικ Καρπελές με πλούσιο εικαστικό υλικό (Εστία), και βέβαια την έκδοση της αλληλογραφίας μεταξύ των συγγραφέων Μαργαρίτας Λυμπεράκη (μητέρας) και Μαργαρίτας Καραπάνου (κόρης), την οποία σχολιάζει η Φωτεινή Τσαλίκογλου (Καστανιώτη).
ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ
Ιδανικές για δώρα είναι οι ακριβές εκδόσεις, τις οποίες ωστόσο φαίνεται πως έπληξε πρώτες η κρίση. Από τους λίγους φετινούς τίτλους ξεχωρίζουν το λεύκωμα με φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο Τσε Γκεβάρα και ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από το ελληνικό θέατρο κατά τις δεκαετίες 1950-1960 από το αρχείο Μεγαλοκονόμου, με κείμενα Γιάννη Ξανθούλη (και τα δύο από τις εκδόσεις Τόπος). Επίσης ένα φωτογραφικό λεύκωμα του σπουδαίου ανθρωπολόγου Κλοντ Λεβί-Στρος για τη Βραζιλία (Κέδρος) και η “Άγνωστη Κίνα” με κείμενα του Δημήτρη Σωτάκη και φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου από απομακρυσμένες περιοχές της αχανούς ασιατικής χώρας (Ελληνικά Γράμματα).
Ο ποιητής και η πόλη
Το βιβλίο του Ντίνου Χριστιανόπουλου “Θεσσαλονίκην, ου μ’ εθέσπισεν...”, με αυτοβιογραφικά κείμενα του ποιητή, είχε εκδοθεί το 1999. Εξαντλημένο εδώ και καιρό, κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες σε μια δεύτερη, “ξαναπλασμένη” από τον ίδιο έκδοση (Ιανός). Με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Χριστιανόπουλου, το βιβλίο αυτό αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία όχι μόνο για τον ίδιο τον ποιητή αλλά και για τη Θεσσαλονίκη και τη ζωή της από την προπολεμική περίοδο μέχρι σήμερα.
Βασίλης Πάγκαλος
Αναδημοσίευση,εφημ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Νοε 05, 2008

3 comments:

Πάπισσα Ιωάννα said...

ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Πολλές φορές είναι πολύτιμη η γνώση πριν την επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο.
Πατριάρχης Φώτιος

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ said...

Όπως πάντα η Λένα πρώτη και με διαφορά στο σπορ της ανάγνωσης. Από θέση και άποψη. Θαυμάζω την αγάπη σου για τα βιβλία και τους λογοτέχνες αλλά και την ασύλληπτα δυνατή μνήμη σου.
Να είσαι πάντα καλά.

Lena. said...

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τους δύο.Εσύ Τάσο ξέρεις καλά πως θεωρώ ότι ευτύχησα να κάνω το χόμπυ μου επάγγελμά,με εξαιρετικές συνθήκες.Από κει πηγάζει και μία αίσθηση ευθύνης απέναντι σε όσους με εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους στη βιβλιοθήκη.Βέβαια η αλήθεια είναι πως κι όταν επιστρέφω στο σπίτι κι όταν ταξιδεύω κι όταν περπατάω καμμιά φορά(ναι,ναι),διαβάζω.Για μένα η ανάγνωση λειτουργεί ως καταφυγή αλλά κυρίως ως όπλο αυτογνωσίας.