Monday, November 10, 2008

Στον Γαλλοαφγανό συγγραφέα Ατίκ Ραχιμί το βραβείο Γκονκούρ

Το βραβείο Γκονκούρ 2008, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο στη Γαλλία, απονεμήθηκε τη Δευτέρα στον Γαλλοαφγανό συγγραφέα Ατίκ Ραχιμί για το βιβλίο του με τίτλο Σινγκέ σαμπούρ. Πέτρα της υπομονής.
Συγγραφέας και κινηματογραφιστής αφγανικής καταγωγής, ο Ατίκ Ραχιμί κέρδισε το Γκονκούρ στο δεύτερο γύρο, με επτά ψήφους έναντι τριών για τον Μισέλ Λε Μπρις και το βιβλίο του Η ομορφιά του κόσμου.
Ο Ατίκ Ραχιμί, 46 χρόνων, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, γαλλική και αφγανική, έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το Syngue sabour. Pierre de patience είναι το πρώτο βιβλίο που έγραψε στα γαλλικά.
Στο μυθιστόρημα αυτό, ο συγγραφέας αφηγείται την εξομολόγηση μιας Αφγανής, η οποία απελευθερώνεται από τη συζυγική, κοινωνική, θρησκευτική καταπίεση καθώς ο σύζυγός της βρίσκεται ξαφνικά σε κατάσταση φυτού.
Εξάλλου το βραβείο Ρενοντό, ένα από τα σημαντικότερα γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία, απονεμήθηκε στον Τιερνό Μονενεμπό από τη Γουϊνέα για το βιβλίο του Ο βασιλιάς του Καχέλ (Le roi de Kahel).
Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ-on line

No comments: