Friday, October 31, 2008

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ “Σήμερα έχουμε μια απαθή πόλη”


Η βιβλιογραφία της Θεσσαλονίκης πλουτίζεται με ένα ακόμη σημαντικό έργο: το βιβλίο του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου “Θεσσαλονίκη... εν θερμώ. Ο συγκλονιστικός 20ός αιώνας της πόλης” (εκδόσεις Μαλλιάρης - Παιδεία).
Γιατί όμως “εν θερμώ”; “Το βιβλίο δεν είναι μια ψυχρή οπτική της ιστορίας της Θεσσαλονίκης”, εξηγεί ο συγγραφέας στη “Μ”. “Προσπάθησα βέβαια να είμαι αντικειμενικός και αποστασιοποιημένος, αλλά ο όρος ‘εν θερμώ’ δικαιολογείται με την έννοια της αγάπης για αυτή την πόλη”.
Το τρίτομο έργο περιλαμβάνει την ιστορία της Θεσσαλονίκης του 20ού αιώνα, ενώ αποτελεί τη χρονική επέκταση ενός παλαιότερου έργου του συγγραφέα, της “Ιστορίας της Θεσσαλονίκης”, η οποία κυκλοφόρησε το 1982, όταν δεν υπήρχαν βιβλία για την ιστορία της πόλης που να απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Σήμερα οι συμπολίτες μας είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι ως προς το παρελθόν τους; “Σίγουρα, ωστόσο οι Θεσσαλονικείς έχουν απομονωθεί, άγνωστο γιατί”, επισημαίνει ο συγγραφέας. “Δεν μετέχουν στα κοινά, δεν βγαίνουν προς τα έξω, να δημιουργήσουν κάποιες ζυμώσεις, να ενσωματώσουν και τον νεοφερμένο κόσμο που δεν γνωρίζει την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Έτσι έχουμε μια απαθή πόλη, τη στιγμή που θα έπρεπε να διαδραματίζει έναν μεγάλο και σοβαρό ρόλο”.
Ρωτάμε τον κύριο Παπαγιαννόπουλο αν υπάρχει σήμερα στην πόλη κάποιο γεγονός άξιο ιστορικού σχολιασμού. “Βλέπω με πολλή λύπη να επαναλαμβάνονται τα γεγονότα της μεγάλης οικονομικής κρίσης του ’29, και εύχομαι να μην υπάρξουν οι συνέπειες που υπήρξαν τότε στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλα κύματα ανεργίας και κοινωνικές εντάσεις. Η πόλη δεν είναι οχυρωμένη. Και σήμερα συνεχίζει να είναι ‘μεγάλη φτωχομάνα’”.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σήμερα στις 7.00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια” (Δημ. Γούναρη 39). Εκτός από τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, ο Λευτέρης Τζιώλας, τέως υφυπουργός, και ο Δημήτρης Γουσίδης, διευθυντής της εφημερίδας “Μακεδονία”.

Βασίλης Πάγκαλος
(ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,30/10/2008)

No comments: