Monday, October 27, 2008

Εικονική παγκόσμια βιβλιοθήκη στην υπηρεσία των επιστημών


27/10/2008
Τα υφιστάμενα δίκτυα συλλογής, αποθήκευσης και διανομής σε πολλούς επιστημονικούς τομείς κρίνονται ανεπαρκή και δεν διευκολύνουν τη διεθνή διεπιστημονική έρευνα, γι' αυτό πρέπει να μετασχηματισθούν σε ένα νέο σύστημα που θα καλύπτει όλον τον κόσμο και όλες τις περιοχές της επιστήμης. Με το σκεπτικό αυτό, η γενική συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου για την Επιστήμη (ICSU), του σημαντικότερου διεθνούς συντονιστικού οργάνου στο χώρο της επιστήμης, αποφάσισε να κάνει τα πρώτα στρατηγικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο τη δημιουργία ενός ψηφιακού Παγκόσμιου Συστήματος Δεδομένων, στην ουσία, δηλαδή, μιας εικονικής παγκόσμιας βιβλιοθήκης.
Σύμφωνα με την ICSU, περισσότερα επιστημονικά δεδομένα και πληροφορίες είναι σήμερα διαθέσιμα από οποιαδήποτε άλλη εποχή στην ιστορία και ο όγκος τους αυξάνεται καθημερινά, κυρίως μέσω του Ίντερνετ, όμως η ποιότητά τους και η προσβασιμότητά τους είναι συχνά αμφίβολη ή αδύνατη, με συνέπεια να μειώνεται η χρησιμότητα των παραγόμενων επιστημονικών δεδομένων για την κοινωνία.
Στην ίδια συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στη Μοζαμβίκη, τονίστηκαν οι κοινωνικές ευθύνες της επιστημονικής κοινότητας και η ανάγκη οι επιστήμονες να ακολουθούν τις καθολικά αποδεκτές ηθικές αρχές, να αντιλαμβάνονται τον σημαντικό κοινωνικό τους ρόλο και να καταδικάζουν περιστατικά απάτης ή ανήθικης συμπεριφοράς στο χώρο των επιστημών. Όπως τονίστηκε, δεν είναι πάντα εύκολο για τους επιστήμονες να βρίσκουν την ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία της επιστημονικής έρευνας και στις ευθύνες τους απέναντι στους συνανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον, αλλά είναι ανάγκη αυτή η ισορροπία να επιδιώκεται συνεχώς.
Εξάλλου η ICSU ανακοίνωσε ότι ξεκινά ένα μεγάλο δεκαετές ερευνητικό πρόγραμμα για να συμπληρώσει τα κενά που παρατηρούνται στην αποτελεσματική εφαρμογή της επιστήμης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος της δεκαετίας του προγράμματος να έχουν μειωθεί οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές και να γίνονται καλύτερες επιλογές από τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες στο θέμα αυτό.
Τέλος, η ICSU ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με την Unesco και το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών, θα ξεκινήσει ένα νέο μεγάλο διεθνές πρόγραμμα με τίτλο "Αλλαγή οικοσυστημάτων και ανθρώπινη ευημερία", το οποίο τα επόμενα χρόνια θα μελετήσει αναλυτικά τις θετικές και αρνητικές σχέσεις ανάμεσα στις ανθρώπινες δραστηριότητες και τα οικοσυστήματα του πλανήτη, τα οποία στηρίζουν την ζωή σε αυτόν με τις πολλαπλές υπηρεσίες που παρέχουν (τροφή, νερό, στέγη, ψυχαγωγία κ.α.). Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, λόγω των ανθρώπινων δράσεων (μόλυνση, αλλαγή χρήσεων γης, αστικοποίηση, αυξημένη κατανάλωση, αλλαγή κλίματος κ.α.), πάνω από το 60% των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων είτε έχουν υποβαθμιστεί είτε χρησιμοποιούνται με μη βιώσιμο τρόπο.
Η ICSU ιδρύθηκε το 1931, είναι μη κυβερνητικός οργανισμός με μέλη εθνικές επιστημονικές ενώσεις από 134 χώρες και μιλά εξ ονόματος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ)

No comments: