Monday, April 26, 2010

ΟΙ ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ 7η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Την Παρασκευή 23/4,από τις 4 ως τις 5.30 το απόγευμα, στο περίπτερο 15 της HELEXPO, στο Φιλολογικό Καφενείο της 7ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης, συζητήσαμε για το παρόν και το μέλλον των Λεσχών Ανάγνωσης στη Βόρεια Ελλάδα
Παρόντες ήταν όσοι συμμετέχουμε ήδη σε Λέσχες Ανάγνωσης –συντονιστές και μέλη-μα και όσοι απλώς θέλανε να μάθουν περισσότερα για το θεσμό. Από την πλευρά του ΕΚΕΒΙ τη συζήτηση συντόνισαν ο αντιπρόεδρος του Κέντρου, λογοτέχνης Πέτρος Τατσόπουλος καθώς και ο υπεύθυνος από το Κέντρο για τις Λέσχες σε όλη την Ελλάδα ,Βασίλης Ρούβαλης.
Η κουβέντα έγινε σε κλίμα φιλικό. Τέθηκαν ζητήματα όπως :
-ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων και πώς τελικά οι λέσχες ανάγνωσης δεν θα εκφυλιστούν σε club συνταξιούχων.
-ο ρόλος του ΕΚΕΒΙ και η αρωγή του τρία χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος.
- τα βιβλία που «πρέπει» ή «δεν πρέπει» να διαβάζονται στο πλαίσιο μίας λέσχης ανάγνωσης.Ορια,προτάσεις,απαγορεύσεις.
Στην τοποθέτησή μου ως συντονίστρια της Λέσχης ανάγνωσης Ανω Τούμπας διευκρίνισα πως έχουμε το προνόμιο ενός χαμηλού ηλικιακού μέσου όρου των μελών μας (γύρω στα 30 χρ.), γεγονός που συντελεί στην επιτυχημένη πορεία της συγκεκριμένης λέσχης εδώ και μία τριετία. Το ΕΚΕΒΙ στήριξε εξαρχής την προσπάθεια με την καμπάνια του (διαφήμιση στα ΜΜΕ, έντυπο υλικό, αφίσα) αλλά από κει και μετά το προφίλ της λέσχης το διαμόρφωσαν τα μέλη της με την αναγνωστική παιδεία και τις προσωπικές προσλαμβάνουσες τους .Οι όροι λειτουργίας δεν διαφέρουν από εκείνους μίας καλής παρέας. Οι συνιστώσες της προσωπικής απόλαυσης της ανάγνωσης ,του προβληματισμού που δημιουργεί και της συζήτησης που προκύπτει οδηγούν σε αυτό που μας κάνει να «Μιλάμε για βιβλία» και αυτό να μας ψυχαγωγεί.. Είναι αντιδεοντολογικό η ανάγνωση να οριοθετείται από «πρέπει»,ωστόσο στη δική μας συντροφιά -ίσως επειδή ο σκληρός πυρήνας της προέρχεται από συνειδητοποιημένους αναγνώστες βιβλίων και βιβλιοθηκών -το ποιοτικό κριτήριο είναι υψηλό.
Μία σημαντική ερώτηση έκανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 και μέλος της λέσχης μας
Δημήτρης Κουγιουμτζόπουλος στον Π.Τατσόπουλο κι αφορούσε στην φυσική παρουσία του συγγραφέα τη μέρα που συζητάμε για το βιβλίο του, με δεδομένο πως με ευγένεια στη λέσχη Α.Τούμπας ασκούμε κριτική και δεν στεκόμαστε απλώς στα θετικά σημεία. Σε αυτό βοηθά ιδιαίτερα το μορφωτικό επίπεδο των μελών αλλά και η πολυεπίπεδη ανάγνωση του βιβλίου, την οποία επιδιώκουμε. Εκείνος βρήκε την ερώτηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κι απάντησε πως αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την υπέρβαση ενός ταμπού ,το οποίο έχουν τόσο οι συγγραφείς όσο και οι αναγνώστες.
Δήλωσε με το χαρακτηριστικό του τρόπο πως προτιμά «την κριτική κι όχι τον εκθειασμό διότι όταν συμβαίνει μόνο το δεύτερο, τέτοιες συναντήσεις θυμίζουν παρουσίαση βιβλίου: θα σε γλείψουν, θα νυστάξουν»

1 comment:

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ said...

Δυστυχώς δεν μπόρεσα καθόλου να πάω στην έκθεση βιβλίου. Κρίμα.

Λένα θα έρθω από κοντά να μου τα πεις αναλυτικά.