Friday, February 26, 2010

"Αυτό που έλειψε από την ιστορία της Ισπανίας είναι η λαιμητόμος"


Αυτό υποστηρίζει ο ισπανός συγγραφέας Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε σε συνέντευξή του στο πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Ελ Μούντο.
"Ποιά είναι το παράπονό μου από την Ιστορία; Είναι ότι από εμάς έλλειψε η γκιλοτίνα του τέλους του 18ου αιώνα. Το πρόβλημα της Ισπανίας, σε αντίθεση με τη Γαλλία, είναι ότι δεν στήθηκε γκιλοτίνα στην Πουέρτα ντελ Σόλ (κεντρική πλατεία της Μαδρίτης) για να εξολοθρευτούν οι παπάδες, οι βασιλιάδες, οι αριστοκράτες", αναφέρει ο δημοφιλής συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων.
"Τα κεφάλια του Κάρλος IV και του Φερνάντο VII σε ένα πανέρι, τα κεφάλια μερικών επισκόπων και μερικών άλλων θα είχαν αλλάξει κατά πολύ την ιστορία της Ισπανίας", προσθέτει ο Πέρεθ-Ρεβέρτε στη συνέντευξή του με αφορμή την προσεχή έκδοση του νέου του μυθιστορήματος "El Asedio" (Η Πολιορκία) που αναφέρεται στην πολιορκία της πόλης του Κάντιθ από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα το 1811.
Στη διάρκεια της ναπολεόντειας κατοχής, το Κάντιθ υπήρξε η πρωτεύουσα της ελεύθερης Ισπανίας όπου υιοθετήθηκε το φιλελεύθερο Σύνταγμα του 1812, εμπνευσμένο από τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης.
Πηγή:ert on line

No comments: