Tuesday, January 12, 2010

"εφυγε" η Miep..


Απεβίωσε το βράδυ της Δευτέρας σε ηλικία 100 ετών η Miep Gies, η γυναίκα που διέσωσε το ημερολόγιο της Αnna Frank μετά τη σύλληψη της νεαρής και της οικογένειάς της από τους Ναζί, όπως ανακοινώθηκε από την ιστοσελίδα της.
Σύμφωνα με το BBC, η γυναίκα που αψήφησε τους Ναζί και έκρυψε επί δύο χρόνια την οικογένεια Frank άφησε την τελευταία της πνοή στο γηροκομείο όπου είχε μεταφερθεί μετά από μια πτώση που είχε τον περασμένο μήνα. Η Gies, που δεν ήταν η ίδια Εβραία, προμήθευε με τρόφιμα και βιβλία την Αnna, τους γονείς της, την αδελφή της και άλλους τέσσερις Εβραίους που κρύβονταν επί 25 μήνες, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια σοφίτα στο Αμστερνταμ. Μετά τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους από την Γκεστάπο, η Gies μάζεψε τα σημειωματάρια και τα χαρτιά της νεαρής Αnna και τα κλείδωσε σε ένα συρτάρι για να της τα δώσει μετά τον πόλεμο. Αρνήθηκε μάλιστα να τα διαβάσει, υποστηρίζοντας ότι η ιδιωτική ζωή ακόμη και των εφήβων είναι ιερή. Αργότερα πάντως φέρεται να είπε ότι αν διάβαζε τότε το ημερολόγιο θα το είχε κάψει γιατί ενοχοποιούσε όσους βοήθησαν την οικογένεια.
Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί ως δώρο στην Αnna για τα 13α γενέθλιά της, καταγράφει της ζωή στην κρυψώνα της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την 1η Αυγούστου 1944. Το δημοσίευσε το 1947 ο πατέρας της Αnna, Οtto Frank, ο μόνος από τους οκτώ που επέζησε από τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Anna πέθανε από τύφο σε ηλικία 15 ετών στο στρατόπεδο Bergen-Belsen, τον Μάρτιο του 1945.
Για το θάρρος που επέδειξε η Μiep Gies είχε τιμηθεί από το ισραηλινό Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vasem, από τη γερμανική κυβέρνηση, από το ολλανδικό κράτος και από διάφορους εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Η ίδια ωστόσο αρνιόταν τον τίτλο της «ηρωΐδας» υποστηρίζοντας ότι έκανε απλά το καθήκον της.
Ο σύζυγός της που είχε και αυτός βοηθήσει τους Frank να κρυφτούν και τους εξασφάλιζε τρόφιμα μέσω της ολλανδικής αντίστασης, πέθανε το 1993.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων
******************************************************************** Δημοσιεύω την είδηση με την ευκαιρία και της αυριανής συνάντησής μας με τη λέσχη των Ολλανδών της Θεσσαλονίκης για να θυμηθούμε την αντίσταση που κάνανε ορισμένοι άνθρωποι"απλοί Ολλανδοί"-με όποιο τρόπο μπόρεσαν-απέναντι στο ναζισμό.Και συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο του Hans Fallada "Μόνος στο Βερολίνο"(ΠΟΛΙΣ) διότι υπήρξαν αντιστοίχως "απλοί Γερμανοί" που αντιστάθηκαν,εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως και εκτελέστηκαν την ώρα που άλλοι "δεν γνώριζαν"..Το βιβλίο στηρίζεται στην ιστορία της Sophia Scholl.

No comments: