Friday, November 13, 2009

"Η ΕΝΤΥΠΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ"


Το πεδίο του Τύπου στην περίοδο 1967-1974 χαρτογραφεί η νέα έκθεση ντοκουμέντων που προετοίμασε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Υπό τον τίτλο ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 1967-1974: η έντυπη αντίσταση συγκεντρώνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα περισσότερα από 110 έντυπα που εκδόθηκαν εντός ή εκτός συνόρων, σε συνθήκες παρανομίας ή στα όρια της νομιμότητας.
Τα έντυπα παρουσιάζονται συναρτημένα με ένα συμπαγές σύνολο γραπτών, εικαστικών και ηχητικών πληροφοριών για πρόσωπα, οργανώσεις και συλλογικά σχήματα που τα εξέδιδαν, μαζί με αυθεντικά τεκμήρια αντιστασιακής δράσης, παρακολουθώντας το σκοτεινό χρονικό της χούντας μέσω της διαρκούς προσπάθειας για ανατροπή της και αναδεικνύοντας τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην έντυπη αντίσταση.
Η έκθεση θα αρχίσει να λειτουργεί την Τρίτη 17 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ (Μορκεντάου 1, 1ος όροφος) σηματοδοτώντας την έμπρακτη και ουσιαστική συμμετοχή του Ιδρύματος στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος θα εγκαινιάσει την έκθεση τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ.
Ο κ. Πετσάλνικος, στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων, θα απονείμει επίσης το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2009 στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Δερμεντζόγλου, τον οποίο το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ ομόφωνα αποφάσισε να τιμήσει με τον τρόπο αυτό για την προσφορά του στη δημοσιογραφία και τον πολιτισμό.
Η έκθεση ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 1967-1974 θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 26 Φεβρουαρίου 2010. Είναι επισκέψιμη καθημερινά, από Δευτέρα ως Παρασκευή, τις ώρες 10.00-20.00.

1 comment:

Lena. said...

Θερμά συγχαρητήρια στο διοικητικό συμβούλιο του Μ.Ι. της ΕΣΗΕΜΘ για τη θαυμάσια έκθεση.Σημαντικό υλικό και ιδιαίτερη αισθητική.Για όσους εκπαιδευτικούς,γονείς,πολίτες θεωρούν πως η μνήμη είναι το ίδιο σημαντική όσο και η δράση,αυτή είναι μια άριστη ευκαιρία για να "μιλήσουν" με τους νεώτερους χωρίς αμηχανία.Σημαντική η συμβολή του Χρήστου Ζαφείρη,ο οποίος διακριτικά και με περισσή σεμνότητα εργάστηκε σκληρά,για το αποτέλεσμα που είδαμε.Περιμένουμε κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.