Thursday, May 22, 2008

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 5ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


*Θεματική έκθεση: Το πολιτικό βιβλίο

Η φετινή θεματική έκθεση εστιάζει στο πολιτικό βιβλίο, στις παραμέτρους που ανά εποχή επηρεάζουν τους συγγραφείς σ’ ό,τι αφορά τις πνευματικές αναζητήσεις τους και, συνακόλουθα, την εξέλιξη του συγγραφικούς τους έργου.

Στη φετινή διοργάνωση έχει δοθεί ειδικός χώρος (περίπτερο 13) για την έκθεση βιβλίων με θέμα ή αφορμή την πολιτική. Οι τίτλοι ξεπερνούν τους 1.400 και προέρχονται από τους καταλόγους 85 ελληνικών εκδοτικών οίκων. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, παρουσιάσεις βιβλίων.

Οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση πολιτικής αφίσας, με μεγάλο αριθμό φιλοτεχνημένων έργων τα οποία αποτυπώνουν «στιγμές» της πρόσφατης Ελληνικής Ιστορίας. Οι αφίσες προέρχονται από το αρχείο του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου, το οποίο παραχώρησε ευγενικά το σύνολο του εκθεσιακού υλικού.
Με αυτή την αφορμή κυκλοφορεί από το ΕΚΕΒΙ ένα καλαίσθητο λεύκωμα με όλες τις αφίσες «Σύγχρονη Πολιτική Αφίσα» (επιμέλεια: Ελένη Αθανασίου).

Στο πλούσιο πρόγραμμα της θεματικής έκθεσης περιλαμβάνονται παρουσιάσεις βιβλίων, ενδιαφέρουσες συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια κ.ά. και επίσης:
• Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη τον κατεξοχήν «πολιτικό» έλληνα συγγραφέα με διεθνή ακτινοβολία που παραμένει πάντα επίκαιρος.
Ομιλητές τους Σεραφείμ Φυντανίδη και Αρη Δημοκίδη

• θεατρική παράσταση: «Ο Μαρξ στο Σόχο», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Howard Zinn, με πρωταγωνιστή τον Άγγελο Αντωνόπουλο, στο θέατρο «Εγνατία».

• Προβολή 8 «πολιτικών» ελληνικών και ξένων ταινιών στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», πλατεία Αριστοτέλους, με δωρεάν είσοδο. Σημαντικές ταινίες όπως «Happy Day» του Παντελή Βούλγαρη, «Ακήρυχτος πόλεμος» του Michael Moore, «Hotel Rwanda» του Terry George, «Slogans» ταινία βασισμένη στο βιβλίο του αλβανού συγγραφέα Ylljet Aliçka, «Blog. Ένας νέος δημόσιος χώρος», των Μανώλη Ανδριωτάκη και Μέντη Μάγα, «Οι ζωές των άλλων» του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ, «Εst ouest» του Régis Wargnier, «Eduart» της Αγγελικής Αντωνίου.
Το πρόγραμμα προβολών θα κλείσει με εκδήλωση που οργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Μέρες του '68: 40 χρόνια μετά, κινηματογράφος, εικαστικά, διανόηση». Ομιλητές: Συραγώ Τσιάρα, δ/ντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κωστής Κορνέτης, assistant professor σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, Brown University, Θωμάς Λιναράς, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Στο τέλος θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Generation 68» του Simon Brook.

*ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
• Συνάντηση «Λέσχες Ανάγνωσης»
Παρασκευή 30 Μαΐου, ώρα 16.00, περίπτερο 15 (πατάρι) & Σάββατο 31 Μαΐου, ώρα 10.00, περίπτερο 15 (M. Kαραγάτσης)

Οι Λέσχες Ανάγνωσης αποτελούν πλέον θεσμό με περισσότερες από 150 λέσχες ενηλίκων και παιδιών σε όλη την Ελλάδα. Οι συντονιστές των λεσχών καλούνται να συμμετάσχουν σ’ έναν ζωντανό διάλογο ανταλλάσοντας ιδέες και απόψεις.
Στη συζήτηση συμμετέχουν: o πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ και συγγραφέας, Πέτρος Μάρκαρης, η αντιπρόεδρος και συγγραφέας, Λένα Διβάνη και η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη.

*Ένας νέος θεσμός στη ΔΕΒΘ
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ:ΓΑΛΛΙΑ

Για πρώτη φορά καθιερώνεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας στην Έκθεση: η έναρξη γίνεται με τη Γαλλία, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με σειρά εκδηλώσεων και με παρουσία μερικών από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γαλλικής διανόησης.
Το εθνικό περίπτερο της Γαλλίας, που βρίσκεται στην «καρδιά» του περίπτερου 15, πρόκειται να γίνει σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες, αφού στις προθήκες του θα παρουσιαστεί όλη η γκάμα της σύγχρονης γαλλικής παραγωγής - εκπροσωπούνται 80 εκδοτικοί οίκοι. Παρόντες θα είναι 25 εκδότες, οι οποίοι θα προσφέρουν την ευκαιρία προσωπικής επαφής αλλά και γνωριμίας με χαρακτηριστικά δείγματα των τίτλων και των συγγραφέων τους.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται επίσης 22 σημαντικοί Γάλλοι λογοτέχνες, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων και εργαστήρια για παιδιά, που θα λάβουν χώρα στο ειδικό αμφιθέατρο της τιμώμενης χώρας (περίπτερο 14).

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΓΑΛΛΙΑΣ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ (BIEF)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ (IFA)

* Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα εκδηλώσεων της τιμώμενης χώρας θα βρείτε στο Δελτίο Τύπου του Γαλλικού Ινστιτούτου.

3 comments:

ναυτίλος said...

Λένα , χαίρομαι που επανήλθες . Νόμιζα ότι παράτησες το blog. Wellcome back , λοιπόν...

Lena. said...

Νάσαι καλά.Σοβαροί λόγοι υγείας με κράτησαν κλινήρη,περίπου ένα δίμηνο.Δεν έχω ξεμπερδέψει απόλυτα,αλλά ευελπιστώ πως η βρώση του βοός φτάνει στο τέλος.Δεν ξέρω αν μένεις στην πόλη μας που την επόμενη εβδομάδα φιλοξενεί τη Διεθνή έκθεση βιβλίου.Θα μπορούσαμε να τα λέγαμε κι από κοντά.

ναυτίλος said...

Δυστυχώς (το εννοώ)μένω στην Αθήνα .Αν κάποια στιγμή ανέβω θεσσαλονίκη θα περάσω σίγουρα από τη Λέσχη .