Thursday, January 24, 2008

"Τί έχεις μ'αυτόν?"


Αναδημοσίευση από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 24/01/2008

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Νάντη Χατζηγιάννη κυκλοφόρησε ως μια μαρτυρία για τη χούντα και τη δολοφονία του Γ. Χαλκίδη

Μνήμες βασανισμών και αντίστασης

Η αφορμή μιας πρόσφατης, κακότροπης συνάντησης με τον βασανιστή του, από τα χρόνια της δικτατορίας, έδωσε την ιδέα για την καταγραφή μιας ολόκληρης εποχής, ενός κόσμου γεμάτου από πρόσωπα, ιδεολογικές ενατενίσεις κι αντιστασιακό πνεύμα.



Το βιβλίο «Τι έχεις μ' αυτόν;» του Νάντη Χατζηγιάννη κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ως μια προσωπική μαρτυρία για την αντίσταση στα χρόνια μεταξύ 1967-1974, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στο θέμα της δολοφονίας του Γιάννη Χαλκίδη. Η χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης στη Στοά του Βιβλίου -παρουσία του συγγραφέα και με συντονιστή της συζήτησης τον Νίκο Κιάο- έδωσε την ευκαιρία να συνευρεθούν άνθρωποι που συνομολογούν την πίστη τους στις αξίες της δημοκρατίας.

Πρόκειται για την υπόθεση της δολοφονίας του Γ. Χαλκίδη (5 Σεπτεμβρίου 1967), που ο επιστήθιος φίλος και συναγωνιστής του Νάντης Χατζηγιάννης ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Σαράντα χρόνια αργότερα, συναντήθηκε τυχαία με τον χωροφύλακα που πρωταγωνίστησε στη δολοφονία.

Το ειρωνικό βλέμμα

Οπως σημειώνει ο ίδιος στον πρόλογο: «Αντιμετώπισα το ειρωνικό του βλέμμα. Αγανάκτησα και εξαγριώθηκα. Αρχισα να τον ξεφωνίζω και να ουρλιάζω "δολοφόνε του Χαλκίδη, φασίστα και βασανιστή εκατοντάδων συμπολιτών μου στα χρόνια της δικτατορίας". Δύο μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2004, μου έκανε αγωγή για εξύβριση και απειλή. Είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι παριστάνω τον ψευτοαντιστασιακό και βγάζω ομιλίες εναντίον του...». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος (έχει αναλάβει συνήγορος υπεράσπισης στη δίκη της 8ης Φεβρουαρίου) ανέφερε στην ομιλία του την «αντιστροφή της πραγματικότητας, όπου ένας αγωνιστής της δημοκρατίας βρίσκεται υπόλογος. Διατρέχουμε, με άλλα λόγια, τον κίνδυνο να κυλήσει σε μια λασπομαχία το δημοκρατικό μας πολίτευμα». Κι αναφερόμενος στο βιβλίο επισήμανε ότι ο συγγραφέας συμβάλλει στην αποκρυστάλλωση της ιστορικής συνείδησης για τις νεότερες γενιές, όσο και στη συγκέντρωση υλικού για μια επιστημονικά ορθή και έγκαιρη αποτύπωση των γεγονότων εκείνης της περιόδου.

Στο ίδιο πνεύμα μιλώντας, ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε το βιβλίο «ιστορικό, που διαβάζοντάς το αντιλαμβάνεσαι ότι είναι βιωματικό, περιέχει αλήθειες, τις αποκαλύπτει. Κι αξίζει να διαβαστεί δύο φόρες, τόσο για τον άνθρωπο που το συνέγραψε όσο και για τον άνθρωπο που δολοφονήθηκε». Στην αιχμή του δόρατος, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η επικαιρότητα των σελίδων του, εστίασαν η ηθοποιός Κίτυ Αρσένη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς. Η μεν είπε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για ντοκουμέντο-τοιχογραφία αυτής της εποχής», ο δε έκανε λόγο για «κιβωτό που θα πρέπει να εξαπολύσουμε στο Σύμπαν για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη, η οποία δυστυχώς ξεθωριάζει σήμερα».

Δεν παραγράφεται

Ο Νίκος Κιάος διάβασε χαιρετιστήριο κείμενο του Χριστόφορου Αργυρόπουλου, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης έδωσε το στίγμα της αναγνωστικής πρότασης του Νάντη Χατζηγιάννη λέγοντας: «Η μνήμη δεν παραγράφεται. Δεν είναι μουσειακό στοιχείο αλλά δυναμικό μέγεθος που κινητοποιεί τις συνειδήσεις. Διδάσκει η συγκεκριμένη μαρτυρία ότι οι ενεργοί πολίτες πρέπει να αντιστέκονται προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας».

ΣΗΜ.Η δίκη του Νάντη Χατζηγιάννη,θα γίνει την 08/02/2008 στη Θεσσαλονίκη

1 comment:

Lena. said...

Η παρουσίαση του βιβλίου του Νάντη Χατζηγιάννη στη Θεσσαλονίκη,θα γίνει την Παρασκευή 01/02/2008,στις 7.30,στη Διαγώνιο,αίθουσα δικηγορικού συλλόγου.Θα μιλήσουν οι κ.κ Μηταφίδης,Τσιάκαλος,Σακέτας,Φωτοπούλου.Συντονίζει ο Κλέαρχος Τσαουσίδης.