Monday, April 22, 2013

" Ευτυχία " του Livaneli, Zulfu

" Ευτυχία " του Livaneli, Zulfu
Παρουσίαση του βιβλίου στη Λέσχη Ανάγνωσης "Το κίτρινο περπάτημα στα χόρτα" της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Κάτω Τούμπας
Ευτυχία  
 Το βιβλίο του Livaneli, Zulfu "Ευτυχία" θα συζητηθεί στη Λέσχη Ανάγνωσης "Το κίτρινο περπάτημα στα χόρτα" στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας την Τρίτη 23 Απριλίου στις 7:30 μ.μ.
   O Zoυλφί Λιβανελί γεννήθηκε το 1946. Είναι ίσως ο γνωστότερος και πιο δημοφιλής Τούρκος μουσικοσυνθέτης στη χώρα του αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μια πολυσήμαντη προσωπικότητα της σημερινής Τουρκίας, ένας άνθρωπος με βαθιά πατριωτική συνείδηση. Ανήκει στην κατηγορία των μαχόμενων συγγραφέων όπως ο Γιασάρ Κεμάλ, ο Ναζίμ Χικμέτ, ο Ορχάν Παμούκ. Ο Λιβανελί είναι συγγραφέας, συνθέτης, τραγουδιστής, δημοσιογράφος. Το 1996 μεσολάβησε στην απεργία πείνας των κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές ενώ παράλληλα ανήκει στα ιδρυτικά μέλη ενώσεων και οργανισμών όπως το Issyk Kul Forum, το World Art Forum αλλά και η Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας (μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη). Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Joan Baez, η Maria del Mar Bonet, ο Udo Lindenberg και η Μαρία Φαραντούρη. Έχει εργαστεί επίσης ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Sabah και τη Milliyet. Το 1995 ορίστηκε ειδικός σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης και πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της UNESCO ενώ υπήρξε εκλεγμένος εκπρόσωπος της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Με την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος το 1997, "Ο μεγάλος ευνούχος της Κωνσταντινούπολης", κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό μέσα και έξω από την Τουρκία. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και τιμήθηκε με το Βαλκανικό Λογοτεχνικό Βραβείο. Ακολούθησαν το 2001 το μυθιστόρημα "Ένας άνθρωπος, μια γάτα, ένας θάνατος", το οποίο απέσπασε το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Τουρκίας, η "Ευτυχία" το 2003, που μεταφράστηκε σε επτά γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, σουηδικά και ελληνικά), "Το σπίτι στο Βόσπορο" το 2006 κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία. Στα πιο πρόσφατα βιβλία του συγκαταλέγεται και η «Σερενάτα» (εκδ. Πατάκη) που είχε προκαλέσει αίσθηση στην Τουρκία, όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει.
                                                                                Λίγα λόγια για το βιβλίο  
Η «Ευτυχία», θα μπορούσε να λέγεται «Το μυθιστόρημα της σύγχρονης Τουρκίας». Είναι φανερό ότι ο συγγραφέας καταγράφει μια κοινωνία διχασμένη ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, στο παρελθόν και το παρόν.
Τρεις άνθρωποι είναι τα βασικά πρόσωπα του μυθιστορήματος , που αναζητούν να λύσουν τον κόμπο της μοίρας τους και να κατακτήσουν την πολυπόθητη ευτυχία. Και οι τρεις χαρακτήρες δίνουν έναν αγώνα να ξεφύγουν από το πεπρωμένο τους που προκαθορίστηκε από άλλους ή δεν το διαχειρίστηκαν σωστά. Στο βιβλίο τίθεται ανοιχτά το θέμα της καταδίκης των γυναικών που έπεσαν θύματα βιασμού.
Η Μεριέμ, μια δεκαεπτάχρονη κοπέλα που μετά το βιασμό της από το θείο της καλείται να θυσιαστεί για να ξεπλυθεί η ντροπή, ο Τζεμάλ, ξάδερφός της, στρατιώτης που επιστρέφει στο χωριό ως ήρωας και καλείται να είναι εκείνος που θα εκτελέσει την ποινή στο όνομα της οικογένειας, και ο Ιρφάν, ο καθηγητής που βρίσκεται από την άλλη πλευρά του φεγγαριού και γίνεται από τύχη συνοδοιπόρος των δύο παιδιών σε μια μεγάλη περιπέτεια. Η ιστορία ξεκινάει με την Μεριέμ που είναι κλεισμένη στο μπουντρούμι σε ένα φτωχόσπιτο στις όχθες της λίμνης Βαν. Πιο μπροστά την είχαν βρει λιπόθυμη στα αμπέλια, πληγωμένη και βιασμένη από τον θείο της ο οποίος ήταν σεϊχης μιας αδελφότητας και διέταξε να κλειδώσουν την «πόρνη», η οποία έπρεπε ή να αυτοκτονήσει ή να φύγει στην Κωνσταντινούπολη.
Στα βουνά Γκαμπάρ ο Τζεμάλ κάτω από άθλιες συνθήκες, πολεμάει εναντίον την Κούρδων. 1400 χιλιόμετρα μακριά ο καθηγητής Ιρφάν Κουρουντούλ τα έχει όλα. Πλούσια γυναίκα, θέση στο Πανεπιστήμιο, είναι ένας διανοούμενος που ζει μέσα στην πολυτέλεια. Ο Ιρφάν ζει σαν δυτικός.. Ωστόσο ένα κενό μέσα του τον φέρνει σε απελπισία .Αποφασίζει ότι η ζωή με τα πλούτη, τα ψέματα και την υποκρισία δεν του ταιριάζει και αποφασίζει να φύγει μακριά .Στο μεταξύ η Μεριέμ δοκιμάζει να κρεμαστεί αλλά το αναβάλλει όταν βλέπει την σκληρότητα των άλλων και αποφασίζει να βρει την τύχη της στην Κωνσταντινούπολη ρίχνοντας το παιδί που απέκτησε από τον βιασμό της, με πρωτόγονη μέθοδο.Ο Τζεμάλ ολοκληρώνει την θητεία του και επιστρέφει στο χωριό όπου ο ρόλος του είναι να σκοτώσει την Μεριέμ για να ξεπλύνει την ντροπή της οικογένειας. Τα δύο παιδιά ξεκινούν το ταξίδι τους και αντιμετωπίζουν διάφορες καταστάσεις μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.
Στο μεταξύ ο Ιρφάν με ένα ιστιοφόρο ανοίγεται στη θάλασσα στη δική του παράλληλη πορεία και γεύεται την απόλυτη μοναξιά.
Τα δύο παιδιά ζαλίζονται με την ομορφιά, την κίνηση και τα παλάτια του Βοσπόρου. Ωστόσο ο αδελφός του Τζεμάλ που καλούνται να βρουν μένει στη μίζερη, βρώμικη τενεκεδούπολη στην άλλη μεριά της πόλης. Ο Τζεμάλ αναλαμβάνει να σκοτώσει την Μεριέμ. Την ρίχνει από μια γέφυρα, ωστόσο δεν πεθαίνει.Ο φίλος του από τον στρατό τους στέλνει για δουλειά σε μια εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας. Έτσι βλέπουν την άλλη όψη της χώρας τους την τουριστική, την απελευθερωμένη. Εκεί γνωρίζουν τον Ιρφάν και οι τρεις τους κάνουν παρέα.
Όταν έρχεται κοντά στην Μεριέμ ο καθηγητής καταλαβαίνει ότι βιάστηκε από τον θείο της και ότι ο Τζεμάλ έχει αναλάβει να την σκοτώσει.
Η Μεριέμ γνωρίζει μια οικογένεια που της ζητά να δουλέψει μαζί τους, ο Τζεμάλ παίρνει τα χρήματα που του δίνει η Μεριέμ για να κάνει μια καινούρια αρχή στην Πόλη και ο Ιρφάν αισθάνεται ότι ηττήθηκε…….  

καλή ανάγνωση

Ευγενία Μυλωνά