Monday, May 23, 2011

«Γιατί να πληρώσουν οι Έλληνες τις αστοχίες των κυβερνώντων τους;».



Η λογοτεχνία, η κρίση και μια συνάντηση συν-ανάγνωσης που σπάει ένα σωρό στεγανά
Η λαϊκή εφημερίδα Telegraaf στην Ολλανδία στολίζει καθημερινά τους Έλληνες από πάνω μέχρι κάτω με ένα σωρό ευφάνταστες κατηγορίες. Σε χθεσινό της φύλο είχε μια φωτογραφία από ένα καφέ της Αθήνας και η λεζάντα έγραφε: «Οι Έλληνες ξέγνοιαστοι απολαμβάνουν τον καφέ τους ενώ η χώρα τους βουλιάζει». Που να ήξερε η έρημη η Telegraaf ότι στα τραπέζια εκείνα, ή σε κάποια άλλα, θα μπορούσαν να κάθονται και μια παρέα Ολλανδέζων αναγνωστριών, οι οποίες, όχι μόνο δεν σταμάτησαν να πίνουν καφέ λόγω κρίσης, αλλά εξακολουθούν να μαζεύονται συχνά πυκνά και να διαβαζούν ελληνικά βιβλία και να τα συζητούν με Έλληνες αναγνώστες. Ένας από αυτούς τους συν-αναγνώστες είναι και ο συγγραφέας Ιορδάνης Κουμασίδης*, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να γράψει λίγες λέξεις για την διαπολιτιστική αυτή ανταλλαγή σημειώσεων, ιδεών και αναγνωσμάτων.
Η κίτρινη εφημερίδα δεν κατάφερε να κρατήσει μακριά τους δύο λαούς. Η λογοτεχνία βάλσαμο στις σχέσεις τους.
Στην βιβλιοθήκη της Άνω Τούμπας λειτουργεί εδώ και χρόνια μια εξαιρετική λέσχη ανάγνωσης. Και λέω εξαιρετική καθότι διαθέτω μια σχετική εμπειρία από λέσχες ανάγνωσης και κυρίως επειδή είναι πολύ δύσκολο και σπάνιο να εντοπίσει κανείς ικανούς αναγνώστες. Θεωρώ την ανάγνωση μια τέχνη εξίσου δυσχερή και ηδονική με αυτή της γραφής. Η λέσχη λοιπόν, την Τρίτη 17 Μάη, συναντήθηκε – για δεύτερη φορά- με την αντίστοιχη των Ολλανδέζων κυριών, για να συν-αναγνώσουν και να συζητήσουν το βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου «Ν’ ακούω καλά το όνομά σου» το οποίο έχει μεταφραστεί στα Ολλανδικά.
Ένα κλισέ καταρρίφθηκε εξ αρχής: οι κυρίες δεν είναι ξανθιές με πλεξούδες –όπως θέλει το στερεότυπο- είναι μόνο ξανθιές, εξαιρετικές αναγνώστριες και πολίτες. Ένα άλλο όμως κλισέ, ευτυχώς, επιβεβαιώθηκε: η γλώσσα της λογοτεχνίας – και κατ΄ επέκταση της τέχνης- πάντοτε βρίσκει τρόπους να γίνεται κοινή. Λόγω της μορφής του βιβλίου, το οποίο είναι γραμμένο εξ ολοκλήρου σε τοπική διάλεκτο ηπειρώτικων χωριών, η συζήτηση κινήθηκε μεταξύ άλλων στα ιδιώματα και πως αυτά μπορούν να επηρεάσουν τη μεταφορά του ‘κλίματος’ ενός λογοτεχνήματος κατά τη μετάφρασή του. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πληθώρα ιδιωμάτων που ομιλούνται στην Ολλανδία («15 λεπτά με το ποδήλατο και είναι σαν να ακούς άλλη γλώσσα», η χαρακτηριστική ατάκα συν-αναγνώστριας- η έμφαση δική μου).
Αναφορικά με τη δραματουργία του βιβλίου, η συζήτηση κινήθηκε σε θέματα ιστορίας, μνήμης και εγγραμματοσύνης. Αναπόφευκτα κατέληξε και στην περιώνυμη κρίση: οι κυρίες ανησυχούν και επιθυμούν μεταξύ άλλων να αποστείλουν μια επιστολή στις Βρυξέλλες με διατυπωμένο τα ερώτημα «γιατί να πληρώσουν οι Έλληνες τις αστοχίες των κυβερνώντων τους;».
Η τέχνη έχει πάντα απαντήσεις. Κοιτάξτε την προσέλευση στο Art Athina. Κάντε λοιπόν τέχνη: η περίοδος κρίσης και "κρίσης" προσφέρεται.
* Tο αφήγημα του Ιορδάνη Κουμασίδη Ερωτικό Παραλήρημα κυκλοφορεί ήδη, ενώ τον επόμενο χειμώνα προγραμματίζεται να ανέβει το θεατρικό του Στάχτη του Καλοκαιριού. Ο ίδιος έχει εμφανιστεί και ως κριτικογράφος σε θέματα λογοτεχνίας και φιλοσοφίας.
23.5.2011 (LIFO ON LINE,Νίκος Κουλούσιος)

Saturday, May 21, 2011

Ν' ΑΚΟΥΩ ΚΑΛΑ Τ' ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ


ΤΡΙΤΗ 17/5/2011

Ν' ΑΚΟΥΩ ΚΑΛΑ Τ' ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ

HET GA JE GOED, DIMITRIS

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΟΛΛΑΝΔΕΖΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Οι φωτογραφίες υπάρχουν διαθέσιμες εδώ http://community.webshots.com/album/580233110bxEaRv

«Είσοδος Κινδύνου»


Φίλε αναγνώστη,
Στέκεσαι μπροστά στην «Είσοδο Κινδύνου». Για να περάσεις δεν χρειάζεται κάποιο κλειδί, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε ιδιαίτερα εφόδια. Στην άλλη άκρη θα συναντήσεις έναν λαβύρινθο. Μοναδική σου βοήθεια θα είναι 16 πλοηγοί – συγγραφείς και ανταμοιβή σου ένα βιβλίο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.
Ακούγεται άκρως δελεαστικό και έτσι είναι.
16 συγγραφείς, εκ των ιδρυτικών μελών της νεοσύστατης Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας μας παραδίδουν ένα βιβλίο, μία προσπάθεια, ένα εγχείρημα χωρίς προηγούμενο στη χώρα μας.
16 ιστορίες: Ήρωες, ιδιότητες, χώροι, εποχή, υπακούουν σε κοινές προδιαγραφές συμφωνημένες εκ των προτέρων. Η πρόκληση είναι μεγάλη, ο κίνδυνος της επανάληψης είναι ορατός.
16 ιστορίες και μία συνολική προσπάθεια που καλεί τους συγγραφείς να αποδείξουν ότι ένας κώδωνας περιορισμών δεν είναι ικανός να επιβάλει ομοιομορφία και επικάλυψη.
16 συγγραφείς που μας παραδίνουν ένα έργο πρωτότυπο στην εποχή του επαναλαμβανόμενου.
Για τους Ανδρέα Αποστολίδη (Σύγχρονο κόμικ), Νεοκλή Γαλανόπουλο (Εύκολος στόχος), Σέργιο Γκάκα (Αζίλ), Αντώνη Γκόλτσο (Το σκοτάδι λίγο πριν από τους λόφους), Βασίλη Δανέλλη (Υπόθεση Gladewater), Τιτίνα Δανέλλη (Γαλήνια λίμνη), Νίνα Κουλετάκη (Μια ιστορία από την Ακτίνα Δ), Απόστολο Λυκεσά (Η θιβετιανή βίβλος των νεκρών), Δημήτρη Μαμαλούκα (Προσοχή! Κάθετος κίνδυνος), Ανδρέα Μιχαηλίδη (Culture Pop), Τεύκρο Μιχαηλίδη (Έξοδος ασφαλείας), Αθηνά Μπασιούκα (Μια σειρά από ατυχή γεγονότα), Μάιρα Παπαθανασοπούλου (Ρεσιτάλ πιάνου), Αργύρη Παυλιώτη (Ιχθυοτροφείο), Γιάννη Ράγκο (Εντροπία) και Φίλιππο Φιλίππου (Μια ωραία πεταλούδα) οι περιορισμοί δεν αποτελούν πρόβλημα παρά πρόκληση.
Ηπρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 20 Μαΐου 2011 και ώρα 8:00μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου, Π.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ Αγίας Σοφίας 40.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Απόστολος Λυκεσάς, δημοσιογράφος – συγγραφέας,
Πέτρος Μαρτινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ – συγγραφέας,
Νίνα Κουλετάκη, συγγραφέας
και ο Αντώνης Γκόλτσος, επιμελητής της έκδοσης.
Το βιβλίο είναι από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
του Μιχάλη Γούναρη | 18 Μαϊου 2011(pressinaction.gr)

Thursday, May 12, 2011

"Να ακούω καλά το όνομά σου.."


Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010,συναντηθήκαμε με τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης των Ολλανδών της Θεσσαλονίκης και κουβεντιάσαμε για το βιβλίο "Οι Δίδυμες" της Tessa de Loo,των εκδόσεων GEMA(2008).
H παρουσία των Ολλανδών αναγνωστών έδωσε μία διαφορετική νότα στην συντροφιά μας,καθώς η διαφορετική πολιτισμική οπτική των πραγμάτων εναρμονίστηκε πλήρως με το μεσογειακό ταμπεραμέντο στην κουβέντα. Πάντως, οι Ολλανδοί -ευρωπαϊκός λαός που φέρει το δικό του ενοχικό σύνδρομο για το αποικιοκρατικό του παρελθόν- εκλαμβάνουν ως εξιλέωση το φόρο αίματος που πλήρωσαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και απορρίπτουν την άποψη πως οι Γερμανοί πολίτες «δεν γνώριζαν». Αυτό υπήρξε και το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης. Το όριο της συλλογικής ευθύνης σε έναν κόσμο σκεπτόμενων πολιτών, ζήτημα ιδιαιτέρως επίκαιρο στην εποχή μας.
Η βραδιά έκλεισε με την ελπίδα να υπάρξει στο προσεχές μέλλον νέα συνάντηση για συζήτηση ενός βιβλίου κάποιου έλληνα συγγραφέα το οποίο θα έχει μεταφραστεί στα ολλανδικά.
Η στιγμή ήρθε κι η επόμενη συνάντηση προγραμματίστηκε για την 17 Μαίου 2011,ημέρα Τρίτη,στις 8.30 μ.μ,με το βιβλίο "Ν' ακούω καλά τ' όνομα σου",του Σωτήρη Δημητρίου, (ΚΕΔΡΟΣ).
Οσοι πιστοί προσέλθετε..

Υ.Γ.Μου ζητήθηκε από τον Τόλη Νικηφόρου να προσπαθήσω να αλλάξω την ημερομηνία διότι την ίδια βραδιά υπάρχει εκδήλωση στην οποία συμμετέχει ως ομιλητής.Ωστόσο,επειδή η συγκεκριμένη συνάντηση καθορίστηκε μετά από πολλαπλές συννενοήσεις και στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν και οι συνάδελφοι των περιφερειακών βιβλιοθηκών,προκειμένου να προχωρήσουν στις δικές τους λέσχες ανάγνωσης,είναι εξαιρετικά περίπλοκο να υπάρξει εκ νέου συντονισμός.Με δεδομένο πως η λέσχη θα ξεκινήσει στις 8.30+,ελπίζω όσοι θελήσουν να παρακολουθήσουν και τις δύο εκδηλώσεις,να τα καταφέρουν κατά το δυνατόν.Για την ενημέρωση των αναγνωστών,στο βιβλιοπωλείο Π. Κυριακίδη (Αγίας Σοφίας 40,τηλ.2310241613)
,στις 7.30 μ.μ,παρουσιάζεται το βιβλίο της Πόλυς Χατζημανωλάκη «Τα αινίγματα του Ν’ γκόρο»(ΡΟΕΣ).
Ομιλητές είναι οι Τόλης Νικηφόρου, ποιητής – πεζογράφος
Νίκος Τακόλας, συγγραφέας,Χλόη Κουτσουμπέλη, ποιήτρια.

Friday, May 6, 2011

"Οι εκκλησίες..αλλιώς.."


Εναν λογοτεχνικό περίπατο στη Θεσσαλονίκη με πέντε στάσεις στις αυλές των εκκλησιών πρόσφεραν στο αναγνωστικό κοινό το περιοδικό Parallaxi και πέντε Θεσσαλονικείς συγγραφείς προχθές το βράδυ, στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου. Προτρέποντας τον κόσμο να δει «το βιβλίο αλλιώς», η parallaxi ζήτησε από τους συγγραφείς Σάκη Σερέφα, Ισίδωρο Ζουργό, Απόστολο Λυκεσά, Θωμά Κοροβίνη και Σοφία Νικολαΐδου να διαβάσουν κείμενά τους που αφορούν τη Θεσσαλονίκη στην αυλή μιας εκκλησίας.
Στα σκαλιά του Αγίου Μηνά οι τριάντα και πλέον ακροατές είχαν την ευκαιρία να δουν να παίρνει σάρκα και οστά ο καβγάς ενός καλόγερου με έναν αγνωστικιστή καλλιτέχνη, μέσα από την παραστατική φωνή του συγγραφέα Απόστολου Λυκεσά που διάβασε το σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του «Το τσίρκο των ψύλλων». Μετά ο κόσμος σαν μια παρέα μεταφέρθηκε στην Παναγία την Αχειροποίητο. Εκεί, άκουσε τον γνωστό συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη, κάτω από τις καμάρες της Αχειροποιήτου, να αποδίδει φόρο τιμής στους πρόσφατα «χαμένους» Νίκο Παπάζογλου και Μανόλη Ρασούλη.
Νωρίτερα το απόγευμα, ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας άνοιξε τον κύκλο των αναγνώσεων στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης στον Ναό της Ευαγγελίστριας, ενώ ο Ισίδωρος Ζουργός διάβασε κείμενά του στον Ναό του Αγίου Αντωνίου στο κέντρο της πόλης. Γι' αυτή την πρωτότυπη εκδήλωση μίλησε στο «Εθνος» ο συγγραφέας Απόστολος Λυκεσάς. «Στον Αγιο Μηνά νιώσαμε πόσο ενοχλητικός είναι ο θόρυβος της πόλης που μαινόταν γύρω μας. Το προαύλιο του ναού έγινε για μισή ώρα άσυλο. Τα σκαλοπάτια παγκάκια. Δοκιμάσαμε τις δυνατότητες της φωνής χωρίς την παρέμβαση ηλεκτρισμού. Του αυτιού χωρίς ενδιάμεσους ενισχυτές.
Είχε παραδοξότητα και ξάφνιασμα το σκηνικό σε όλες τις εκκλησίες. Και για εμάς που διαβάσαμε και για όσους και όσες ήρθαν να ακούσουν».
Σήμερα τα εγκαίνια
Σήμερα στις 8 μ.μ. θα τελεστούν από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και τα εγκαίνια της 8ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου στο περίπτερο 15 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει πάρτι στο δημαρχείο της πόλης όπου στα desks των dj θα βρίσκονται διάσημοι συγγραφείς όπως η Σώτη Τριανταφύλλου και ο Αλέξης Σταμάτης. Παράλληλα στην αίθουσα δεξιώσεων του δημαρχείου θα εγκαινιαστεί και η έκθεση φωτογραφίας του περιοδικού SOUL με 40 πορτρέτα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων έτσι όπως αποτυπώθηκαν στον φακό του περιοδικού.
Τέλος, στο πλαίσιο της δράσης «theSOULoniki loves to read», το περιοδικό SOUL διοργανώνει την Κυριακή 8 Μαΐου, μια μεγάλη περιπατητική ξενάγηση για όλους τους καλεσμένους της Εκθεσης Βιβλίου. Η ξενάγηση, που θα γίνει στα αγγλικά, θα περιλαμβάνει σημεία της πόλης όπου διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στην ελληνική λογοτεχνική παραγωγή. Για παράδειγμα, θα επισκεφθούν τα μέρη που εξελίχθηκε το «Ζ» του Βασιλικού ή τον δρόμο όπου βρισκόταν το «Ουζερί Τσιτσάνης» του Σκαμπαρδώνη.
ethnos on line,5/5/2011

Thursday, May 5, 2011

Marfin ένα χρόνο μετά



http://www.tovima.gr/society/article/?aid=399134

Αθήνα
Υποκατάστημα Τράπεζας Μαρφίν. Οδός Σταδίου, λίγα μέτρα μακρύτερα από την πλατεία Κλαυθμώνος. Ενα χρόνο μετά την πυρπόληση της τράπεζας και τον τραγικό θάνατο τριών υπαλλήλων: Της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη. Πίσω από τις καλλυμένες με λουλούδια και σημειώματα λαμαρίνες, το κτίριο φέρει ακόμα τα σημάδια της φονικής πυρκαγιάς.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά από μνημόσυνο που έγινε σε εκκλησία στο κέντρο της Αθήνας, συγκεντρώθηκαν στο σημείο φίλοι και συνάδελφοι τους. Αφηναν ανθοδέσμες. Και μετά αποτραβιόνταν λίγα μέτρα μακρύτερα. Σχημάτιζαν «πηγαδάκια» και συζητούσαν τι συνέβη τότε και τι έγινε 365 μέρες μετά. Ενα γιατί κυριαρχούσε στα λόγια τους. Δεν έκρυβαν τα δάκρυα που έτρεχαν από τα μάτια τους. Και ζητούσαν να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες λουλούδια, ξεχωρίζει μια μεγάλη ανθοδέσμη με ένα μήνυμα: «Από όλους τους συναδέλφους σας που εκείνη την ημέρα ζήσαμε μαζί την τραγωδία αλλά σταθήκαμε τυχεροί. Με την υπόσχεση πως όσο ζούμε θα προσπαθούμε να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται και να αποδοθεί δικαιοσύνη για να ηρεμήσει η ψυχή σας. Εμείς που δεν έχουμε ξεχάσει. Κατάστημα Σταδίου».

Λουλούδια είχαν αφήσει νωρίτερα μέλη της ΟΜΕ – ΟΤΕ, του Συλλόγου Εργαζομένων Μαρφίν – Εγνατία και της ΟΤΟΕ. Στις 14.00 συγκεντρώθηκαν όλοι μπροστά από το κτίριο και κράτησαν ενός λεπτού σιγή. Αμέσως μετά χειροκρότησαν και αποχώρησαν με δάκρυα στα μάτια.


Ανοιχτή επιστολή

Λίγα λεπτά αργότερα, στάθηκαν στο ίδιο πεζοδρόμιο μέλη της οικογένειας και φίλοι της Αγγ. Παπαθανασοπούλου και άφησαν λίγα λουλούδια.

Μετά δυο φίλοι της κόλλησαν στη πρόχειρη μεταλλική περίφραξη που έχει τοποθετηθεί λόγω εργασιών τέσσερις παιδικές ζωγραφιές. «Για την Αγγελική» έγραφε η μια από αυτές. Στις ζωγραφιές υπήρχαν τα ονόματα των δημιουργών τους· Δάφνη και Ιλεάννα . Είναι οι ανιψιές της υπαλλήλου. Κάτω από δυο από τις ζωγραφιές κόλλησαν επίσης από μια «ανοικτή» επιστολή με τίτλο «365 ημέρες».

Στην επιστολή, που φέρει την σημερινή ημερομηνία και την υπογραφή «Οικογένεια Παπαθανασοπούλου Αγγελικής» αναφέρεται:

«365 ημέρες χωρίς την Αγγελική. Αδειος χρόνος, δίχως χαρά. Η οικογένεια μας αντί να κρατήσει στα χέρια το νέο της μέλος, αγωνίστηκε να συνειδητοποιήσει την απώλεια, να χωνέψει το πόσο βίαια και άδικα χάθηκε ένας όμορφος άνθρωπος και ο απόγονος του. Είναι πολύ σκληρός αντίπαλος ο θάνατος, καθώς και η βία που τον γεννά».

Στη συνέχεια θέτουν μια σειρά ερωτημάτων: «Κάνοντας μια αναδρομή στην ερημιά των 365 αυτών ημερών μόνο ερωτήματα ανακύπτουν. Ποιοι άπλωσαν το χέρι τους και έριξαν τις μολότωφ; Πότε θα τους βρούνε; Γιατί όλη αυτή η σιωπή; Πόσο θάρρος χρειάζεται να έχει ένας εργοδότης για να ζητήσει συγνώμη και να σηκώσει το μέρος των ευθυνών του, ιδιαίτερα αφού το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας ξεκάθαρα μιλά για έλλειψη μέτρων ασφαλείας; Γιατί δεν σήκωσε κανείς εκ μέρους της πολιτείας ένα τηλέφωνο να ενημερώσει, να απαντήσει ή έστω να παρηγορήσει μια οικογένεια που χωρίς να φταίει σε τίποτα αποδεκατίστηκε;».

Στην ανοιχτή επιστολή γίνεται αναφορά και στις πρόσφατες εξελίξεις στο τομέα των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών: «Οι ειδήσεις της πιθανής εύρεσης αυτών που έριξαν τις μολότωφ την 5.5.2010 άνοιξαν ένα παράθυρο στο τοπίο των εξελίξεων της υποθέσεως. Γέννησαν την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη θα έχει επιτέλους την ευκαιρία να αποκαταστήσει την ανισορροπία που προκάλεσε η αψυχολόγητη εγκληματική ενέργεια, κάνοντας μας να νιώθουμε ασφαλείς».

Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Οι μορφές της Αγγελικής, της Παρασκευής, του Νώντα ήταν λαμπερές και αντιπροσωπευτικές της γενιάς τους. Δεν άξιζαν αυτό το τέλος. Αποζητούν να γίνουν αφορμή προκειμένου εμείς οι υπόλοιποι να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερο σεβασμό τη ζωή και να την προστατεύουμε».

Λουλούδια και αναμμένα κεριά άφησαν και αρκετοί απλοί πολίτες που πέρασαν από νωρίς το πρωί μπροστά από το κτίριο της τράπεζας.

Συγκέντρωση με αφορμή της συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο των τριών υπαλλήλων απέναντι από το κτίριο πραγματοποίησαν μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ στο σημείο βρέθηκαν και μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων - Πράσινων.

Wednesday, May 4, 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ


Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Παιδείας-Τουρισμού, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Δ.Ε.Θ. από τις 5 έως τις 8 Μαϊου 2011, θα διοργανώσει παράλληλες πολιτιστικές δράσεις. Οι δράσεις αυτές θα έχουν τον τίτλο: «Περίπατος Πολιτισμού» με το Δήμο Θεσσαλονίκης». Πρόκειται για μια πολιτιστική διαδρομή που θα ενώνει το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και το χώρο της Δ.Ε.Θ. με τρία εμβληματικά μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Το πρόγραμμα του τετραημέρου, θα περιλαμβάνει λογοτεχνικές, μουσικές, γαστρονομικές και εικαστικές περιηγήσεις καθώς και δράσεις για παιδιά.
05/05/11
ΕΓΚΑΙΝΙΑ 8ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15-HELLEXPO-ΩΡΑ 20.00μμ
Θα συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, με παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα.
5/5/11
ΠΑΡΤΙ ΕΝΑΡΞΗΣ της 8ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
-Στα εγκαίνια της 8ης διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης θα δώσει μουσικό χρώμα με παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα.
-Στις 9 το βράδυ στον υπαίθριο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Παιδείας & Τουρισμού καλεί το βιβλιόφιλο κοινό της πόλης σε πάρτι όπου συγγραφείς θα έχουν το ρόλο του dj..
Ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν:
1. «theSOULoniki loves to read» έκθεση φωτογραφίας πορτρέτων 40 Ελλήνων και ξένων συγγραφέων του περιοδικού SOUL.
2. Έκθεση της καλλιτέχνιδας Χριστίνα Μήτρεντσε του μεγάλης διάστασης έργου της FLAG XI- PEACE, Σημαία/Ειρήνη καθώς και τα γλυπτικά έργα της Book Art. Στο μικρό φουαγιέ του Δημαρχείου.
06/05/11
ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Διανυκτέρευση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για παιδιά»
Προσκαλούμε τα παιδιά της πόλης σε μία πρωτότυπη δράση πολιτισμού.
Πρόκειται για μια μοναδική νυχτερινή εμπειρία που θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, τα οποία θα διανυκτερεύσουν σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Θεσσαλονίκης
Στη διάρκεια της παραμονής τους και μέχρι την ώρα του ύπνου οι μικροί δημότες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές δράσεις στους χώρους του μουσείου.
1.Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρές ηλικίες σε αίθουσες της έκθεσης του μουσείου από τις μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
2.Παιχνίδι ρόλων «Το χαμένο χρυσόβουλο», στις τρεις πρώτες αίθουσες του Μουσείου από τη δημιουργική ομάδα παιχνιδιών Gamecraft.
3.Διαδραστική δραματοποίηση του παραμυθιού «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» από το Θέατρο «Δρομολόγιο».
4.Προγραμμα παραδοσιακής βιβλιοδεσίας για παιδιά με τη συνεργασία του Τμήματος Περιφερειακών Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης,με τις βιβλιοδέτριες Κόντη Κυριακή και Αλέκα Κούκη .
Θα συμμετάσχουν 40 παιδιά που θα είναι ανάμεσα στα λίγα τυχερά που θα περάσουν μια νύχτα στο Μουσείο!
Στα παιδιά θα προσφερθούν βραδινά σνακ και πρωινό, οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Τη βοήθεια και την υποστήριξη τους κατά τη διάρκεια της βραδιάς, θα παρέχουν η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη με τις Βρεφονηπιοκόμους των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ η Ομάδα Διάσωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται στο μουσείο για την παροχή Πρώτων Βοηθειών.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 19.00μμ και θα τελειώσει την επόμενη μέρα το πρωί.
Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα« sleepover» στο μουσείο θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στα τηλέφωνα 2310277641, 2310286780,2310280328 (ώρες:08.00-15.00) Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους: Υπνόσακο, μαξιλάρι, φακό, κάμερα, ζεστά άνετα ρούχα. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα και θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή του παιδιού τους στην πολιτιστική δράση.
07/05/11
ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θα πραγματοποιηθεί μουσική – γαστρονομική εκδήλωση στον αίθριο χώρο του μουσείου, με ήχους από την Ανατολική Μεσόγειο από το συγκρότημα ARABESQUE. Ταυτόχρονα θα υπάρχει μπουφές, όπου θα μπορεί το κοινό να γευτεί "γεύσεις της Ανατολής", βασισμένες σε ανατολίτικα παραμύθια, όπως θα τις εμπνευστεί και θα τις μαγειρέψει την ώρα της εκδήλωσης ο food blogger Δημήτρης Κοπαράνης. Παράλληλα θα υπάρχει και μια γωνιά ανάγνωσης - ξεφυλλίσματος γαστρονομικών βιβλίων. Τέλος στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό η έκθεση «Ο Χρυσός των Μακεδόνων» για μια επιπλέον ώρα μετά τη λήξη της λειτουργίας του, δηλαδή από τις 20.00 έως τις 21.00μμ, ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέπτες της ΔΕΒΘ να την επισκεφτούν
08/05/11
ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Ξενάγηση στην έκθεση “New Religion” (με μειωμένο εισιτήριο) από την Στέλλα Αναστασάκη, Ιστορικό Τέχνης.
Συζήτηση με τιτλο «Τα Φάρμακα της Ποίησης» με αφορμή την έκθεση του βρετανού καλλιτέχνη Damien Hirst “New Religion” και το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη “Μελαγχολία Ιάσωνα Κλεάνδρου, ποιητού εν Κομμαγηνή. 595 μ.Χ.”.
Ομιλητές. Γεωργία Πατερίδου (Πανεπιστήμιο Birmingham), διδάσκει Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Δρ. Δημήτρης Καργιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Στην έκθεση “New Religion” ο Βρετανός εικαστικός εξετάζει τη σχέση επιστήμης, θρησκείας και τέχνης και τη σημασία τους για το σύγχρονο άνθρωπο. Με αφορμή τη θεματική αυτή, οι ομιλητές θα εξερευνήσουν το ρόλο της τέχνης του λόγου, της πεζογραφίας και της ποίησης, ως μηχανισμών υπέρβασης της καθημερινότητας.
Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη από μια σειρά δράσεων και ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης “New Religion”.
Οι Περίπατοι Πολιτισμού πραγματοποιούνται με την συνεργασία των :
Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Προστασίας του Πολίτη,
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού,
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης,
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Tuesday, May 3, 2011

Εκδήλωση μνήμης και τιμής


Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2011, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που θα αρχίσει στις 13.00, θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Προέδρου του Σώματος κ. Παναγιώτη Αβραμόπουλου, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους νεκρούς του Μάη του ’36 με αφορμή την επέτειο των 75 χρόνων από τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης των απεργών καπνεργατών της πόλης.
Για τα γεγονότα και την επίδρασή τους στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη και τη χώρα θα μιλήσει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Αναστασιάδης.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Ε.Κ.Θ. κ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ενώ θα προβληθεί ένα σύντομο οπτικοακουστικό αφιέρωμα στις μέρες του Μάη του ’36 με αρχειακό υλικό.
Στις 14:00, το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεχίσει με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος δήλωσε :
«Ήταν χρέος μας για την ίδια την πόλη και την ιστορία της να οργανώσουμε την εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα γεγονότα και τους νεκρούς του Μάη του ΄36.Οι συγκρίσεις και οι συνειρμοί που προκύπτουν από την ιστορική αναδρομή, όχι μόνο βοηθούν τη συλλογική μνήμη στην αποτίμηση ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν στην πόλη μας αλλά προσφέρουν, συγχρόνως την ευκαιρία για την κατανόηση των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων »

Sunday, May 1, 2011

Τόλη Νικηφόρου, "Εργατική Πρωτομαγιά"



Τόλη Νικηφόρου, "Εργατική Πρωτομαγιά", από τη συλλογή "Ο μεθυσμένος ακροβάτης" (1979)

ωραία που ήταν η συγκέντρωση
στην πιο μεγάλη μας πλατεία
ωραία τα μάρμαρα
ωραία τα μέγαρα
ωραίο και το παλιό εργατικό μας κέντρο

οι εργάτες είχαν ήδη φύγει
να κάνουν την πρωτομαγιά στις γύρω εξοχές
με τις γυναίκες, τα παιδιά και τα γεμάτα τους καλάθια
απόμεινες εσύ
απόμεινα εγώ
να κρατάμε ένα απορημένο λάβαρο
και τα στολισμένα μπαλκόνια
με τους βραχνούς ομιλητές



Η εικόνα είναι δημιουργία της εξαιρετικής ποιήτριας και εκπαιδευτικού Τζούλιας Φορτούνη.

future library


12 Μαίου 2011
Τοποθεσία : Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης(Εθν.Αμυνας κ Σβώλου)
Πρόγραμμα : 12 Μαΐου 2011 – Συζήτηση για το μέλλον των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών
10.00 – 10.30: Εγγραφή / Γνωριμία
10.30 – 11.15: 1η συνεδρία – Εισαγωγή στο Πρόγραμμα για τις Δημόσιες –Δημοτικές βιβλιοθήκες του Future Library
11.15 – 11.30: Διάλειμμα – Καφές
11.30 – 12.30: 2η συνεδρία – Στρογγυλό Τραπέζι με επαγγελματίες του χώρου
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» χρηματοδοτεί την πραγματοποίηση της μελέτης
<<Πρόγραμμα για τις Δημόσιες/Δημοτικές Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα>>.
Με δωρεά του προς τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library (www.futurelibrary.gr), το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στηρίζει την εκπόνηση μελέτης, με σκοπό την αναλυτική περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης των δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών στη χώρα και την κατάρτιση σχεδίου και προτάσεων δράσης για τη βελτίωσή τους.
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» θέλει να συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη των πολιτιστικών ιδρυμάτων της χώρας μέσα από δράσεις και προγράμματα σε θέματα οργάνωσης, βελτίωσης των υπηρεσιών και εισαγωγής των νέων τεχνολογιών. Σκοπός είναι επίσης η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση πόρων με επινοητικότητα και εισαγωγή υπηρεσιών με μικρό ή καθόλου κόστος, μετατρέποντας «την κρίση σε ευκαιρία». Υπεύθυνος του Προγράμματος και της εταιρείας είναι ο κ. Ι. Τροχόπουλος, Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org) είναι διεθνής κοινωφελής οργανισμός, που πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος έχουν οικουμενικό χαρακτήρα, με έμφαση στην υποστήριξη δράσεων ελληνικού ενδιαφέροντος. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και, συγχρόνως, διαθέτουν τη δυναμική να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές τομές στον χώρο τους. Ενθαρρύνουμε την συνεργασία των δωρεοδόχων του Ιδρύματος και παρακολουθούμε από κοινού την εξέλιξή τους. Το Ίδρυμα, επίσης, στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.
Από την έναρξη των φιλανθρωπικών του δραστηριοτήτων, το 1996, μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει διαθέσει 895.000.000 Ευρώ (US$1.200.000.000), με περισσότερες από 1.900 δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 90 κράτη ανά τον κόσμο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποτελείται από τους: Γιώργο Αγουρίδη, Kurt Arnold, Jeffrey Brinck, Ανδρέα Δρακόπουλο - Πρόεδρο, Σπύρο Νιάρχο – Πρόεδρο και Φίλιππο Νιάρχο – Πρόεδρο.
Στην Ελλάδα, Λειτουργικός Διευθυντής είναι ο Επαμεινώνδας Ν. Φαρμάκης.