Monday, May 31, 2010

«ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ"-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαίου, στις 4:50, ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, επιβαίνοντας σε ελικόπτερα και φουσκωτά σκάφη επιτέθηκαν ενάντια στα σκάφη του Στόλου της Ελευθερίας, κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών.
Το αποτέλεσμα της πειρατικής αυτής επίθεσης, που έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα, 80 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές του Ισραήλ και της Γάζας, ήταν απροσδιόριστος αριθμός νεκρών και περισσότεροι από 30 τραυματίες, κυρίως στο τουρκικό σκάφος Mavi- Marmara.
Καταγγέλλουμε το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ για μια ακόμη πράξη διεθνούς πειρατείας ενάντια σε πολίτες από τουλάχιστον 50 χώρες που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Γάζα.
Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλεια ελλήνων πολιτών που επέβαιναν σε σκάφη που έφεραν την ελληνική σημαία, αλλά συνεχίζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ, την ίδια στιγμή που αυτό καταλαμβάνει ελληνικό έδαφος και κακοποιεί έλληνες πολίτες. Ελληνες επιβαίνοντες, μέλη της ελληνικής αποστολής και εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για την Γάζα» καλούσαν στο Υπουργείο Εξωτερικών και έβρισκαν τα τηλέφωνα κλειστά.
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση:
να ενεργήσει για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας
να κλείσει την πρεσβεία του Ισραήλ
να σταματήσει τις ελληνοισραηλινές ασκήσεις, να διακόψει κάθε σχέση με το κράτος-τρομοκράτη.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Ημερομηνία:
Δευτέρα,31 Μαΐου 2010
Ώρα:
6:00 μ.μ. -8:00 μ.μ.
Τοποθεσία:
ΚΑΜΑΡΑ,Θεσ/νικη

*απεστάλη από την ιστοσελίδα "Ψηφιακό καράβι για τη Γάζα"

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΙΩΣ,ένα αστικό πείραμα για μια διαφορετική πόλη


5&6 Ιουνίου 2010
www.parallaximag.gr/thessaloniki.html
Σε μια περίοδο προβληματισμού και συζήτησης σχετικά με την πόλη της Θεσσαλονίκης, την πόλη του παρελθόντος, την πόλη του παρόντος, την πόλη που ζούμε, την πόλη που αλλάζει και -πάνω από όλα- την πόλη που ονειρευόμαστε, την πόλη αλλιώς, η Parallaxi επιλέγει να γιορτάσει τα είκοσι χρόνια από τότε που εκδόθηκε, οργανώνοντας ένα διήμερο αστικής παρέμβασης και προτάσεων, για το πως θα μπορούσε να είναι η Θεσσαλονίκη του μέλλοντος.
Το διήμερο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 5-6 Ιουνίου 2010 και συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικές εκδηλώσεις σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης που έχουν ως άξονα την πράσινη ανάπτυξη, τις φιλικότερες δράσεις προς το περιβάλλον, αρχιτεκτονικές προτάσεις και παρεμβάσεις αλλά και happenings πολιτισμού σε αναπάντεχα μέρη της πόλης, όλα στο πλαίσιο μιας γιγάντιας συνέργιας και συνεργασίας ετερόκλητων δυνάμεων που υποδηλώνει τη διάθεση της πόλης για εξωστρέφεια και δημιουργία. Από το Θερμαϊκό και την αποκατάσταση της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα, μέχρι την ανακύκλωση και τα αρχιτεκτονικά projects του μέλλοντος, ξετυλίγεται για 48 ώρες ένας καταιγισμός δράσεων που θα μετατρέψουν την Θεσσαλονίκη σε ένα αληθινό φυτώριο ιδεών και προτάσεων, από τα πιο δημιουργικά μυαλά της πόλης.
Στην ενέργεια θα συμμετάσχουν, με δράσεις ή συνεργασίες, δεκάδες φορείς της πόλης, μουσεία, θεατρικά και μουσικά σχήματα, σχολές και δημιουργικές ομάδες, δημιουργικά και αρχιτεκτονικά γραφεία, καθώς και πλήθος εθελοντών από το κοινό της πόλης, με τη συνδρομή των οποίων θα υλοποιηθεί σε ένα διήμερο αυτό το αστικό πείραμα για μια Θεσσαλονίκη αλλιώς, μια πόλη διαφορετική! ...αυτοί, εμείς, εσείς και όλοι μαζί.
Το project θα κινηματογραφηθεί από την N-Orasis και το αποτέλεσμα της ταινίας που θα προκύψει θα προβληθεί δημόσια στον κινηματογράφο Ολύμπιον το Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, θα εντεθεί σε DVD στο τεύχος της Parallaxi Οκτωβρίου και θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο αποτελώντας μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για διαφήμιση της πόλης στο εξωτερικό.

Sunday, May 23, 2010

"Πες μου όνειρα γλυκά.."

">
Όλα τα βράδια σαν είμαι μόνη
Την αγάπη μου σου διηγούμαι
Στραγγαλίζω ένα λουλούδι
Η φωτιά αργοσβήνει
Χωνεμένη από τη θλίψη.
Μες στον καθρέφτη που η σκιά μου αποκοιμιέται
Κατοικούνε πεταλούδες.
Όλα τα βράδια σαν είμαι μόνη
Μελετώ το μέλλον στων ετοιμοθάνατων τα μάτια
Την ανάσα μου ανακατώνω με της
Κουκουβάγιας το αίμα
Και με τους τρελούς μαζί η καρδιά μου
Πιλαλάει κρεσέντο.
Joyce Mansour

*Τέτοιες "γιορταστικές" νύχτες με τη Joyce Mansour,συνειδητοποιώ πως στα μαχαίρια δεν κατάφερα να περπατώ..Ακόμη..
Οσα Αθάνατα Σφάγια κι αν μάζεψα εντός μου.
Κάποια από αυτά έτσι μετέωρα θα παραμείνουν.
Δίπλα στους στίχους και τα μαχαίρια τους..
Στο πείσμα τους.

**Ευχαριστώ όσους μου στείλατε ευχές

Επεστράφη βιβλίο σε βιβλιοθήκη μετά από...221 χρόνια!


Κάλλιο αργά παρά ποτέ...Ένα βιβλίο που είχε δανειστεί ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσινγκτον επεστράφη στην παλαιότερη δανειστική βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης με 221 χρόνια καθυστέρηση.
Ο Ουάσινγκτον είχε δανειστεί το βιβλίο από την Society Library της Νέας Υόρκης μία περίοδο που η βιβλιοθήκη συστεγαζόταν με τις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Μανχάταν.
Σε ανακοίνωσή της η βιβλιοθήκη αναφέρει ότι στα αρχεία με τα δανεισθέντα εντοπίστηκε ότι ο Ουάσινγκτον δανείστηκε το βιβλίο "Ο Νόμος των Εθνών" του Εμέρ ντε Βατέλ, στις 5 Οκτωβρίου του 1789.
Το βιβλίο δεν επεστράφη, ούτε καταβλήθηκε πρόστιμο για την καθυστέρηση, το οποίο σήμερα εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου σε 300.000 δολάρια.
ο βιβλίο έγινε γνωστό ότι αγνοείται όταν η βιβλιοθήκη πραγματοποίησε εκκαθάριση στα αρχεία της περιόδου 1789-1792 που περιλαμβάνουν τα ονόματα των δανειζομένων, μεταξύ των οποίων και ο Ουάσινγκτον.
Πηγή:iKypros
23/05/2010

Saturday, May 22, 2010

Πάνω 700 βιβλία πρόκειται να «απελευθερωθούν» τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.


Επτακόσια βιβλία αφήνονται "ελεύθερα" στη Θεσσαλονίκη
ΑΘΗΝΑ 21/05/2010
Πιθανόν να «ξεχαστούν» σε κάποιο παγκάκι, ένα καφέ ή λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Για την κατάσταση αυτή… θα ευθύνονται οι συμμετέχοντες, στο 5ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing, που ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη.
Το BookCrossing ξεκίνησε από την Αμερική και τα μέλη της αποτελούν μια παγκόσμια κοινότητα ανταλλαγής βιβλίων. Η ιδέα είναι απλή: Όποιος διαβάζει ένα βιβλίο, αντί να το αφήνει στο ράφι της βιβλιοθήκης του να μαζεύει σκόνη, το «απελευθερώνει», προκειμένου να το βρει ένας άλλος αναγνώστης.
Τα βιβλία καταχωρούνται στο www.bookcrossing.com και όποιος βρει ένα «απελευθερωμένο» βιβλίο καλείται να το δηλώσει στο site, προκειμένου να καταγραφεί το ταξίδι του βιβλίου καθώς και οι απόψεις των αναγνωστών και τα συναισθήματα που τους προκάλεσε η ανάγνωση του.
Η ελληνική κοινότητα των BookCrossers αριθμεί 5.000 μέλη, από τα οποία ενεργά είναι τα 600. Κάθε χρόνο συναντιόνται σε διαφορετική πόλη, με στόχο να μιλήσουν για βιβλία, να γνωριστούν καλύτερα, να συνδυάσουν το πρόσωπο με το διαδικτυακό «παρατσούκλι».
«Ενθουσιάστηκα με την ιδέα ότι ένα βιβλίο θα φύγει από τα δικά μου χέρια, θα το βρει ένας άλλος άνθρωπος, θα το διαβάσει, θα το αφήσει πάλι, θα πάει κάπου αλλού, θα είναι ένα βιβλίο που πιθανότατα θα ταξιδέψει πιο πολύ στη ζωή του απ' ότι έχω τη δυνατότητα ταξιδέψω εγώ», δήλωσε ο Δημήτρης Αλεξίου.
«Κάποια αγαπημένα βιβλία δεν τα αποχωρίζομαι. Τα κρατάω στη μόνιμη συλλογή μου. Αλλά υπάρχουν και βιβλία που μου έχουν αρέσει τόσο πολύ που θέλω οπωσδήποτε να μοιραστώ με άλλους ανθρώπους τα συναισθήματα μου», πρόσθεσε.
Για το άγχος της πρώτης «απελευθέρωσης» βιβλίου μίλησε η Άννα Δραγατσίκα. Όπως είπε, το πρώτο βιβλίο το άφησε σε στο λεωφορείο με τον αριθμό διαδρομής «10» του ΟΑΣΘ και ντρεπόταν να το αφήσει στη θέση της και να φύγει γιατί πίστευε ότι η κυρία που καθόταν δίπλα της θα τη φώναζε για να της το δώσει. Τελικά, πήγε μέχρι το τέρμα, περιμένοντας να κατέβει η κυρία.
Το BookCrossing σε κάνει να αποποιείσαι λίγο την έννοια της ιδιοκτησίας. Είναι αρκετά περιπετειώδης και να πω ότι μεγάλη χαρά είναι όταν ένα βιβλίο που έχεις ``απελευθερώσει``, ``πιάνεται``, δηλαδή κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να το πάρει, να πάει στο σπίτι του, να μπει στο Ιnternet, να δηλώσει ότι το βρήκε. Αυτό δίνει πολύ μεγάλη χαρά και είναι από αυτά που σε σπρώχνουν για να συνεχίσεις», τόνισε ο Γιάννης Σαχανίδης.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 115 bookcrossers απ’ όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαζική απελευθέρωση βιβλίων στην πόλη, ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Βιβλίο και Internet», μυστική εκδήλωση με τη συμμετοχή συγγραφέων, αλλά και μια προσπάθεια να κυκλωθεί ο Λευκός Πύργος με βιβλία.
Συμμετέχουν οι συγγραφείς Άρης Δημοκίδης, Ισίδωρος Ζουργός, Απόστολος Λυκεσάς, Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος, Σίμος και Λένα Οφλίδη, Γιάννης Παλαβός, Στυλιάνα Γκαλινίκη, Σοφία Νικολαΐδου, Σπύρος Παλούκης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Κυριάκος Αθανασιάδης, Κωνσταντίνος Γουσίδης, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Αφροδίτη Ποιμενίδου και ο εκδότης Νίκος Καρατζάς.
Στο Cafe Bazaar, θα εκτεθούν μέχρι τις 6 Ιουνίου οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του διαγωνισμού «Βιβλίο στο αστικό τοπίο», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου.
Πηγή-nooz.gr

Tribute to Erik Satie et Marguerite Duras

">

Friday, May 21, 2010

Το ματωμένο πουκάμισο του Λαμπράκη..


Σχεδόν μισό αιώνα μετά τις δολοφονίες των βουλευτών της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργη Τσαρουχά, τα πειστήρια των δύο εγκλημάτων- στοιχεία των δικογραφιών- χαμένα στη σκόνη του χρόνου και της ιστορικής λήθης επιστρέφουν σχεδόν μεταφυσικά.
(Της Βίκυ Χαρισοπούλου από Τα Νέα, 20/5/2010)
Ηταν αρχές Μαΐου- λίγες μέρες πριν- όταν άγνωστοι παρέδωσαν στα γραφεία της ΕΔΙΑ (Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων) στη Θεσσαλονίκη δυο σκονισμένα, σαπισμένα σχεδόν χαρτόκουτα με προχειρογραμμένα πάνω τους τα ονόματα «Γρηγόρης Λαμπράκης» και «Γιώργης Τσαρουχάς». Στο εσωτερικό των δυο χαρτόκουτων και πίσω από τη βαριά οσμή των χρόνων αναδύθηκαν δυο τριμμένα μαύρα κοστούμια και το λευκό πουκάμισο του Γρηγόρη Λαμπράκη με ίχνη- εμφανή 47 χρόνια μετά- αίματος γύρω από τον γιακά... «Ευχαριστούμε τους άγνωστους που συνέβαλαν στη διάσωση των συγκλονιστικών τεκμηρίων από τη λήθη των υπογείων και της πολτοποίησης», λέει στα «ΝΕΑ» ο γραμματέας της ΕΔΙΑ κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Τα τριμμένα, αποσυντεθειμένα σχεδόν ρούχα απολυμάνθηκαν και η ΕΔΙΑ βρίσκεται σε αναζήτηση ειδικού συντηρητή για τη διάσωση και ολοκληρωμένη έκθεσή τους. Προς το παρόν, τα απρόσμενα διασωθέντα ρούχα θα εκτεθούν το επόμενο τριήμερο (47η επέτειος της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη) στον χώρο όπου φιλοξενούνται τα γραφεία της ΕΔΙΑ στην Ανω Πόλη της Θεσσαλονίκης.
Τον Οκτώβριο του 2008 η επιτροπή του Εφετείου Θεσσαλονίκης αποφάσισε πως οι ογκώδεις στοίβες των αρχείων του (δικογραφίες, πειστήρια κ.ά.) που χρονολογούνται από το 1914 και στοιβάζονται στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου, ουδεμία χρησιμότητα ή ιστορική αξία έχουν πλέον και θα πρέπει να πολτοποιηθούν έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί ο χώρος. Μόνο που ανάμεσα στις σκονισμένες δικογραφίες απλών ποινικών και άλλων αδικημάτων βρίσκονται και οι δικογραφίες ιστορικών πολιτικών δικών μεταξύ των οποίων αυτές των δολοφονιών του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην καταστροφή οποιουδήποτε αρχείου», δήλωνε τότε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Μανώλης Λαμτζίδης.
Εκτοτε το θέμα «πάγωσε» μέχρι πρόσφατα, που χωρίς να προηγηθεί ουδείς επίσημος διαχωρισμός, εκκαθάριση των «χρησίμων» ή μη, άρχισε (χρονικά ανάποδα- δηλαδή αυτών οι δίκες των οποίων διεξήχθησαν μετά το 1984) η μεταφορά και πολτοποίηση των αρχειακών δικογραφιών. Στο μεταξύ- εδώ και αρκετά χρόνια- στοιχεία ιστορικών δικών, φάκελοι «αντιφρονούντων» από την εποχή της χούντας και παλαιότερα εντοπίζονται κατά καιρούς σε... πεζοδρόμια της πόλης, ακόμα και στο... Μπιτ Παζάρ (τα παλιατζίδικα της Θεσσαλονίκης).
Επιχείρηση σωτηρίας
Την 1η Ιανουαρίου 2010 με επιστολή τους προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο γενικός γραμματέας της ΕΔΙΑ- μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974, δημοτικός σύμβουλος σήμερα, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, αλλά και οι κ.κ. Βασίλης Δεμουρτζίδης και Νάντης Χατζηγιάννης- μέλη του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-΄74, καθώς και η κόρη του δολοφονηθέντος βουλευτή της ΕΔΑ κ. Καίτη Τσαρουχά, που συνυπογράφουν το αίτημα, ζητούν ο «χώρος του Γ΄ Σώματος Στρατού όπου ήταν εγκατεστημένα τα γραφεία- άντρο της χουντικής ΚΥΠ στην πόλη μας, στα πέτρινα χρόνια της επτάχρονης τυραννίας, να μετατραπεί όπως και ο αντίστοιχος χώρος του πρώην ΕΑΤΕΣΑ στην Αθήνα σε τόπο ιστορικής μνήμης και στον ίδιο χώρο να λειτουργήσει αρχείο με υλικό που αφορά στην επτάχρονη δικτατορία και ό,τι προηγήθηκε και οδήγησε σ΄ αυτήν (πρακτικά και αποφάσεις του Διαρκούς και Εκτακτου Στρατοδικείου, αλλά και των δικαστηρίων που δίκασαν τους δολοφόνους- βασανιστές της χούντας στη μεταπολίτευση, προκηρύξεις, παράνομος Τύπος, ενθύμια και φωτογραφίες».
Σήμερα, τρεις μόλις μέρες πριν από την τραγική 47η επέτειο της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, δυο κοστούμια, δυο ματωμένα πουκάμισα και δυο γραβάτες που επιμένουν να ζουν χωρίς τα «σώματα» που κάλυπταν εκείνες τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας, διεκδικούν τη δική τους θέση τουλάχιστον στις προθήκες κάποιου μουσείου κι όχι ως πολτοποιημένη μνήμη ή στα υπόγεια της Ιστορίας.
Το ντοκουμέντο
ΜΕΣΑ ΣΤΑ χαρτόκουτα, με τα πειστήρια της δίκης για τη δολοφονία Λαμπράκη, βρέθηκαν και τα διαβιβαστικά έγγραφα της Εισαγγελίας. Το ένα από αυτά αναφέρει: «Πέμπομεν υμίν συνημμένως πειστήρια (εν χαρτοκιβώτιον περιέχον την ενδυμασία του αποβιώσαντος Γρηγορίου Λαμπράκη) ανήκον εις την κατά του Σπυρίδωνος Γκοτζαμάνη ποινικήν δικογραφίαν, προσδιορισθείσαν εις την δικάσιμον της 3ης Οκτωβρίου 1966 του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης και παρακαλούμεν διά την κατά Νόμον καταχώρησίν των εις τα παρ΄ υμίν οικεία βιβλία και εν καιρώ ενέργειαν των νομίμων. Ο εισαγγελεύς Εφετών».
«Κλέφτες, βιαστές, δωσίλογοι»
ΗΤΑΝ 22 ΜΑΪΟΥ του 1963 όταν ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης βγαίνοντας από το κτίριο των γραφείων του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (Βενιζέλου και Ερμού στη Θεσσαλονίκη) χτυπήθηκε από όργανα του παρακράτους, τραυματίστηκε βαρύτατα και εξέπνευσε έξι μέρες αργότερα στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε σωρεία πολιτικών γεγονότων και η δίκη των υπαιτίων της δολοφονίας διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 1966. Στη δίκη, ως στοιχεία της δικογραφίας επιδείχτηκαν και τα ρούχα του Γρηγόρη Λαμπράκη, τα οποία στη συνέχεια κρατήθηκαν στα αρχεία Εισαγγελίας.
Παρά την εισαγγελική πρόταση (εισαγγελέας έδρας ο Παύλος Δελαπόρτας), οι ένορκοι έκριναν ομόφωνα αθώους τους περισσότερους από τους βασικούς κατηγορουμένους. Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή των ανώτατων αξιωματικών, λέγοντας: « Σήμερα, εδώ, ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δωσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται- προς εθνοκαπηλεία και ανομολόγητους ιδιοτελείς σκοπούς- ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως Κέρβερος του νόμου και της τάξης. Τι άλλο έπρεπε να περιμένει κανείς απ΄ αυτό πλην του ότι θα εξελισσόταν σε κακοήθη νεοπλασία της κοινωνίας; ». Σύμφωνα πάντως με την ομόφωνη απόφαση των ενόρκων (27 Δεκεμβρίου 1966):
«Ο Λαμπράκης δεν δολοφονήθηκε» (!)
Πέθανε στα χέρια των βασανιστών της ΚΥΠ
ΤΟ ΒΡΑΔΥ της 22ης Μαΐου του 1963 δίπλα στον Γρηγόρη Λαμπράκη στεκόταν και ο επίσης βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς. Ο Τσαρουχάς χτυπήθηκε κι αυτός από τα όργανα του παρακράτους, νοσηλεύτηκε βαρύτατα τραυματισμένος επί έναν μήνα, γλίτωσε τότε, όχι όμως και στις 9 Μαΐου του 1968. Ηταν η ημέρα που άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από πολυήμερα βασανιστήρια στο άντρο της ΚΥΠ στη Θεσσαλονίκη (στον χώρο του σημερινού Γ΄ Σώματος Στρατού).
Οι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και κατάχρηση εξουσίας (η δίκη έγινε στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 1979) υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της χούντας, που είχαν παρασημοφορηθεί από το καθεστώς για τη βδελυρή τους πράξη, Στέφανος Καραμπέρης, Φωκίων Καραπάνος, Δημήτριος Σταματόπουλος και Δημήτριος Τασόπουλος, καταδικάστηκαν σε μικρές ποινές φυλάκισης.

πηγή:tvxs

"Oποιος σκάβει το λάκκο του άλλου,πέφτει ο ίδιος μέσα"

Νέα παροιμία,μας θυμίζει η αγωνία του κυρίου Καράογλου να αντισταθεί στους κομματικούς εγκάθετους του πασοκικού κατεστημένου στο κρατικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ3
********************************************************************************
Αντιγράφω από "newsblog",της Τρίτης 18 Μαΐου,είδηση που υπάρχει σε όλες τις εφημερίδες αυτολεξί:
"Καράογλου:
«Προκλητικές δημόσιες δηλώσεις περί κομματικών τοποθετήσεων από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ»
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Β’Θεσσαλονίκης της Ν.Δ Θ.Καράογλου με αφορμή δηλώσεις της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Σοφίας Γιαννακά στο κρατικό ραδιόφωνο. Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρεται: «Σκανδαλωδώς προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η συνέντευξη που παραχώρησε η κυρία Σοφία Γιαννακά, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ στον δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό κατά τη διάρκεια πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του κρατικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ 3 102 FM.
Κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής συνέντευξης η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απάντησε με απόλυτη φυσικότητα σε ερώτηση του προαναφερθέντα δημοσιογράφου για «προσωπικό ρουσφέτι» αντικατάστασης γενικών διευθυντών του κρατικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ 3, καταρρίπτοντας τον μύθο που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για αξιοκρατία.
Συγκεκριμένα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έδωσε την αποστομωτική απάντηση που αφήνει την ίδια, αλλά και το κόμμα της πολιτικά έκθετους ισχυριζόμενη ότι «έχετε απόλυτο δίκαιο… αρκετά ψάξαμε τους καλύτερους και ικανότερους» για την κάλυψη καίριων θέσεων του ελληνικού δημοσίου. Από τα λεγόμενά της η κυρία Γιαννακά αφήνει να εννοηθεί ότι από τη στιγμή που εδώ και εφτά μήνες -που είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ- δεν έχουν αντικατασταθεί οι γενικοί διευθυντές του ραδιοφώνου της ΕΡΤ3, υπάρχει λειτουργικό κενό στο κρατικό ραδιόφωνο της πόλης της Θεσσαλονίκης, υποβιβάζοντας και προσβάλλοντας ακόμα και το έργο και την προσφορά των σημερινών γενικών διευθυντών, αλλά και προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα υπεραμυνόμενη του αναξιοκρατικού και κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ στο ελληνικό δημόσιο.
Ακάθεκτη και μη αντιλαμβανόμενη προφανώς την ουσία των δηλώσεών της η κυρία Γιαννακά προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το «συγκεκριμένο ζήτημα (αντικατάστασης δηλαδή των γενικών διευθυντών του κρατικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ 3, όχι από άξιους και ικανούς, αλλά από κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ) αποτελεί ένσταση πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που το έχουν θέσει και στον κοινοβουλευτικό τομέα οικονομικών παρόντος του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στον οποίο και έθιξαν το θέμα ότι πρέπει να “τελειώνουν” με αυτό το θέμα και να προχωρήσει το δημόσιο στην αυτοκάθαρσή του».
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Έχουν καλέσει τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε εξηγήσεις τη βουλευτή του κόμματός τους για τις προκλητικές δηλώσεις περί αναξιοκρατίας και «επιβεβλημένης ανάγκης» τοποθέτησης κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε καίριες θέσεις στο κρατικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στον εν λόγω ραδιοφωνικό σταθμό;
- Αληθεύουν οι ισχυρισμοί της κ. Γιαννακά ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί από σύνολο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Υπουργό Οικονομικών; Ποιοι είναι οι υπόλοιποι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμερίζονται τις απόψεις της κ. Γιαννακά; Ποια είναι η θέση του Υπουργού και ποια η επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της πιθανής αντικατάστασης των γενικών διευθυντών του κρατικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ3, όπως αυτό προκύπτει από την παραπάνω συνέντευξη;"
**********************************************************************************
Καμμία έκπληξη ούτε για τη βλακεία που δυστυχώς είναι ανίκητη,ούτε για την αμετροέπεια στο χειρισμό της κατάστασης που φανερώνει-τουλάχιστο σε όσους ακούμε τη συγκεκριμένη εκπομπή-πόσο στημένη είναι αυτή η ιστορία.Ο κύριος Καράογλου,ο οποίος φιλοξενείται συχνά πυκνά στην εκπομπή "Αλιείς μαργαριταριών" (του κρατικού ραδιοφώνου),μάλλον έπαθε κάποιου είδους παράκρουση και ξέχασε τα ονόματα των δημοσιογράφων που του δίνουν βήμα.Οσο για το ήθος τους,τί έχει να μας πει?Υποθέτω πως δεν θα συμμετείχε σε εκπομπές δημοσιογράφων όταν αυτοί με θράσος ζητούν "ρουσφέτια" στον ραδιοφωνικό αέρα..Εκτός αν έχασε τα αυγά και τα πασχάλια..
Κάποιες φορές,η λάσπη στον ανεμιστήρα γυρίζει σε ανάποδες στροφές.
Λίγη ντροπή ρε παιδιά,νέοι άνθρωποι να λειτουργείτε στο κοινοβούλιο με όρους μεσαίωνα..Ακούστε τουλάχιστον προσεκτικά τις κασέτες που σας πασάρουν για να μην κάνετε γκάφες που σας αποκαλύπτουν.Οχι σε μας,σε όσους σας ψηφίζουν.
Μάγισσες δεν υπάρχουν,οι σκιές του εαυτού σας σας τρομοκρατούν..

Υ.Γ.Φένια,διερωτώμαι,αυτός ο Π.Κουσουλός,υπάρχει τελικά?Καταγγέλει,αυτοκαταγγέλεται..Στέλνει κασέτες που γυρίζουν ως μπούμερανγκ εναντίον του..
Τί κρίση προσωπικότητας περνάει?Μια χαρά είμαστε πάντως εμείς με όσα ζούμε εσχάτως..
Και θα θυμίσω και τρίτη παροιμία "Εδώ ο κόσμος καίγεται.."
(χάριν ευπρεπείας,σε αυτό το σημείο καταπίνω τη γλώσσα μου)

Thursday, May 20, 2010

Περικοπές και εννέα απολύσεις στο ΕΚΕΒΙ



Η οικονομική κρίση κτύπησε και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Τα σοβαρότερα θύματα είναι εννέα εργαζόμενοι οι οποίοι απολύθηκαν χθες και το ΕΚΕΜΕΛ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστήμες του Ανθρώπου), του οποίου την ετήσια επιχορήγηση (100.000 ευρώ) έκοψε το ΕΚΕΒΙ, οδηγώντας το ίσως σε λουκέτο αν δεν το ενισχύσει απευθείας το ΥΠΠΟΤ.
Το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ ανακοίνωσε τις περικοπές που αποφάσισε, μετά τη μείωση του προϋπολογισμού του από το ΥΠΠΟΤ κατά 35% - 1.170.000 ευρώ ο σημερινός προϋπολογισμός αντί του περσινού 1.600.000 ευρώ.
Το κλίμα στο ΕΚΕΒΙ ήταν χθες πολύ βαρύ μετά τη γνωστοποίηση των εννέα απολύσεων σε σύνολο 40 εργαζομένων (το 2000 ήταν 60). «Αιφνιδιαστικά με πρόσχημα τη μείωση του προϋπολογισμού και την «κατάργηση του αντικειμένου» τους, χωρίς πειστικές εξηγήσεις για τα κριτήρια αυτής της επιλογής», καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων. Κατά τον πρόεδρο Τάκη Θεοδωρόπουλο, ήταν θέμα επιβίωσης του ΕΚΕΒΙ.
«Ή εννέα απολύσεις ή το κλείνεις. Εάν το ΕΚΕΒΙ σταματήσει τις δραστηριότητές του, για να πληρώνει μόνο τον κόσμο που έχει, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης».
Κεραυνός και στο ΕΚΕΜΕΛ, όπου περίμεναν περικοπή, αλλά όχι αναστολή της επιχορήγησης. «Κάτι τέτοιο είναι ενάντια στον ιδρυτικό νόμο του ΕΚΕΒΙ», μας είπε η διευθύντριά του, Ελένη Ζέρβα, «γιατί η ύπαρξη ενός μεταφραστικού κέντρου προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΚΕΒΙ, γι’ αυτό και στον προϋπολογισμό του προβλέπει μέρος για το ΕΚΕΜΕΛ».
Ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το 2001, με πρώτη διευθύντρια την Κατρίν Βελισσάρη, σημερινή διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ. Είναι ένας ευέλικτος οργανισμός με μόλις τρεις υπαλλήλους και πλούσια δραστηριότητα, που επικεντρώνεται στα τμήματα για πέντε γλώσσες, με 100 σπουδαστές (επ’ αμοιβή) κατά μέσο όρο ετησίως, ενώ απονέμει και πέντε μεταφραστικά βραβεία ετησίως σε συνεργασία με ξένα ινστιτούτα.
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος έχει διαφορετική άποψη: «Βάσει του καταστατικού του, το ΕΚΕΜΕΛ έπρεπε να εκπαιδεύει ξένους για την ελληνική γλώσσα. Αυτό έχει νόημα να το ενισχύει το ελληνικό κράτος.
Τώρα εκπαιδεύει Ελληνες για ξένες γλώσσες, ενώ η αγορά είναι γεμάτη από τέτοιους μεταφραστές». Κατά τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ, «ανάμεσα στο να επιλέξουμε άλλες 20 απολύσεις, επιλέξαμε την αναστολή της επιχορήγησης».
Η ύπαρξη του ΕΚΕΜΕΛ, σύμφωνα με την κ. Ζέρβα, «δεν είναι θέμα οικονομικό, αλλά πολιτικής βούλησης. Δεν μπορεί να μην υπάρχει στην Ελλάδα ένα μεταφραστικό κέντρο, όπως στις περισσότερες χώρες, ειδικά τώρα που το ΥΠΠΟΤ ενεργοποίησε το πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων». Το ΕΚΕΜΕΛ έχει ζητήσει απευθείας στήριξη από το ΥΠΠΟΤ.
Ψάχνει στέγη
Αλλη στέγη αναζητά το ΕΚΕΒΙ από αυτή στην Αθανασίου Διάκου 4, όπου πληρώνει μηνιαίως 10.000 ευρώ, και ζητεί από το ΥΠΠΟΤ τη μεταστέγασή του σε άλλο χώρο, της ιδιοκτησίας του. Επίσης διέκοψε τη λειτουργία του γραφείου πληροφοριών που διατηρούσε στη Στοά του Βιβλίου.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
«EΘΝΟΣ» 20/5

Wednesday, May 19, 2010

"Χαρίζω τα βιβλία μου..",του Ηλία Μαμαλάκη


" Όλη μου τη ζωή την έζησα δυνατά και τρέχοντας. Ότι κι αν έκανα προσπάθησα να το κάνω καλά και προσπαθώ ακόμα. Αγάπησα πολλά μικρά πραγματούδια και έκανα μικρές και μεγάλες συλλογές, από πράγματα που είναι αδιάφορα σε όλους, όπως μπαστούνια από όλο τον κόσμο, άλλα απλά απλούστατα και άλλα περίτεχνα. Καπέλα από όλο τον κόσμο, μικρές μινιατούρες καραβιών, γατούλες από κάθε υλικό, μαχαίρια και σπαθιά, 300 σουγιάδες απ’ όλο τον κόσμο και βιβλία, πολλά βιβλία. Τα μάζεψα όλα με πάθος και ξαφνικά σε τούτη την ηλικία βλέπω ότι με βαραίνουν.
Κάποτε ξεκινούσα για ταξίδι με μια ξέχειλη βαλίτσα, computer, φωτογραφικές μηχανές, περίτεχνα αξεσουάρ ταξιδιού, κουβαλούσα σαν το γαϊδούρι. Μέχρι που κάποια στιγμή κατάλαβα ότι μπορείς να λήψεις από το σπίτι σου για αρκετές μέρες κουβαλώντας μαζί σου δυο εσώρουχα, μια αλλαξιά ρούχα και λίγο tide για να πλένεις τα βρώμικα το βράδυ στο νιπτήρα του ξενοδοχείου σου. Με τα λίγα αποκτάς ελευθερία, με τα πολλά σκλαβώνεσαι.
Θέλω λοιπόν να διαθέσω πολλά από τα βιβλία μου. Δεν θέλω να τα δώσω σε παλιατζήδες, σε ψυχρούς εμπόρους που θα μου δώσουν μια δεκάρα εμένα και αυτοί θα τα πουλήσουν δυο δεκάρες. Δεν θέλω τα βιβλία μου να εκπορνευθούν.
Θέλω να τα χαρίσω σε ανθρώπους που τα θέλουν, θέλω να πάνε σε κάποια βιβλιοθήκη που θα τα ξεφυλλίσουν κάποιοι ενδιαφερόμενοι και επειδή είναι και βαριά και πολλά θα πρέπει όποιοι ενδιαφέρονται να έρθουν να τα πάρουν αφού πρώτα συνεννοηθούμε.
Έχω πολλά βιβλία που αφορούν ιστορικά και φωτογραφικά άλμπουμ πάρα πολλών χωρών της Ευρώπης. Έχω βιβλία για την τέχνη, έχω εκατοντάδες ταξιδιωτικά βιβλία παλαιά και νέα και φυσικά έχω βιβλία μαγειρικής που ξεπερνούν τους 1500 τόμους. Αυτά θα ήθελα να πάνε σε ένα δημόσιο σχολείο μαγείρων που είμαι διατεθειμένος εάν ενδιαφερθούν ειλικρινώς μέχρι και τα έπιπλα της βιβλιοθήκης που θα μπουν τα βιβλία να πληρώσω στο ΙΚΕΑ.
Αν λοιπόν ενδιαφέρεται κάποιος για βιβλία να στείλει ένα mail στο info{at}eliasmamalakis.gr γράφοντας καθαρά το όνομά του, τι εκπροσωπεί και τι τα θέλει.
Αν βρω τη ζήτηση ενδιαφέρουσα θα απαντήσω."
********************************************************************************
Το κομμάτι που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα "forfree-ΒΙΒΛΙΟ" εστάλη από το φίλο Θοδωρή Ρεβενάκη,ψυχολόγο,π.επιστημονικό υπεύθυνο της Θεραπευτικής Κοινότητας Καρτερών (Ψ.Ν.Θ.)Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και το αναδημοσιεύω χωρίς σχόλια.

5o Ελληνικό Συνέδριο Bookcrossing


5o Ελληνικό Συνέδριο Bookcrossing [Θεσσαλονίκη 21-24/5/10]

Monday, May 17, 2010

"al nakba"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Γενική Ένωση Παλαιστίνιων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, προσκαλεί σε εκδήλωση μνήμης για την ημέρα της καταστροφής, που οργανώνει την Δευτέρα 17 Μαΐου και από τις 8 μμ. στο χώρο της Καμάρας.
* Η 15η Μαΐου είναι η ημέρα του ολέθρουη ημέρα της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ και η αρχή του συστηματικού διωγμού των Παλαιστίνιων από τις πόλεις και τα χωριά τους για να εγκατασταθούν σ αυτά έποικοι από άλλα μέρη της γης που δηλώνουν εβραίοι…
- Διωγμός που 62 χρόνια τώρα συνεχίζει να ξεσπιτώνει να καταστρέφει να προσβάλει να φυλακίζει να απαγάγει να δολοφονεί.
- Διωγμός που έχει καταστήσει πρόσφυγες το 85% του πληθυσμού της χώρας που έγινε Ισραήλ.
- 62 χρόνια ο Παλαιστινιακός λαός αντιστέκεται και αγωνίζεται για την επιστροφή όλων των προσφύγων στη γη τους,
βασικό δικαίωμα που απορρέει από την Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και για Ελεύθερη Παλαιστίνη.
- Εξ αιτίας αυτής της αντίστασης ο αριθμός των παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων φτάνει τους 12.000.
* Την εκδήλωση στηρίζει η κίνηση : ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΖΑ,και καλεί σε αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό Λαό.

Thursday, May 13, 2010

ΕΣΗΕΜΘ-ΕΚΛΟΓΕΣ


Οι εκλογές της Δευτέρας 17ης Μαΐου 2010,θα διεξαχθούν στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, Στρ. Καλλάρη 5),
από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.
Το σχόλιο είναι απλό.Γιάννης Αγγέλου,Ακης Σακισλόγλου για Δ.Σ.
Να προσέχει τις μαιμουνιές στην Ε.Ε ο Βασίλης Καραμπάσης..
Στα ευγενή αθλήματα της επιμόρφωσης και του πολιτισμού Ηλίας Κουτσούκος,Απόστολος Λυκεσάς και στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό Γκέλη Παπαθανασίου ως killer των επίορκων!
Ολοι αυτοί κατεβαίνουν στις συγκεντρώσεις.
Οι νεώτεροι κρατούν το πανώ της Ενωσης.Οι πρεσβύτεροι,το μυαλό "καθαρό".
Εκεί όπου "είναι ο στόχος"..

Monday, May 10, 2010

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Βιβλίο και internet»


Στις 22 Μαΐου 2010 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση
στο Κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
με θέμα «Βιβλίο και Internet».
Στη συζήτηση θα συμμετέχουν:
Άρης Δημοκίδης, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και blogger.
Νίκος Καρατζάς, εκδότης-βιβλιοπώλης.
Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας και εκπαιδευτικός.
Αλέκος Παπαδόπουλος, συγγραφέας.
Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας και δημοσιογράφος.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η κ. Αφροδίτη Ποιμενίδου, διευθύντρια των εκδόσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη
του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και
των Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
και διοργανώνεται στο πλαίσιο του 5ου Ελληνικού Συνεδρίου Bookcrossing.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.bookcrossers.gr
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η ενημέρωση έγινε με αποστολή e-mail από το Γιάννη Σαχανίδη (μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 5ου Συνεδρίου Bookcrossing 21-24/5/2010).Εκφράσαμε την ελπίδα για μελλοντική συνάντηση της λέσχης μας με τα μέλη της ομάδας.

Saturday, May 8, 2010

"Φωνάζει ο κλέφτης.."

Πομφόλυγες-βέβαια-ψεύδους και κατασυκοφάντησης ανθρώπων,κατά καιρούς σερβίρονται με τη σέσουλα.Η διαστρέβλωση όμως, με τρόπο χυδαίο κι απροκάλυπτο, της αλήθειας- με τη βοήθεια του κιτρινισμού- προκαλεί εκτός από αηδία κι οργή.Το διαδίκτυο αποτελεί χώρο ο οποίος συμμετέχει στη διαπλοκή των δημοσιογράφων-πολιτικών-εκδοτών-τσανακογλυφτών λιγότερο από ότι άλλοι.Εκ των πραγμάτων.Εντούτοις παραμένει ανεξέλεγκτος.Μπορεί να γράφει και να "υπογράφει" κάποιος δημοσιογράφος που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,αναπαράγοντας -με τον εμετικό λόξυγκα της πένας(κέρσορα)-την προσωπική και υπαρξιακή αγωνία άθλιων υποκειμένων,οι οποίοι χωρίς την αρωγή της "εξουσίας"-για πολύ συγκεκριμένους λόγους-θα είχαν ήδη τοποθετηθεί εκεί που τους αξίζει.Στη χλεύη των πολιτών.
Η δημοσιογραφία είναι σπουδή στην αλήθεια και τη δημοκρατία.Χρέος της δημόσιας ραδιοφωνίας είναι να υπερασπίζεται αυτές τις διαστάσεις κι ως ατελεύτητος Οιδίποδας να αξιώνει "τα πάντα στο φως".Ευτυχώς κάποιοι δημοσιογράφοι του 102 fm,αψηφώντας κάθε προσωπικό κόστος,χωρίς να διστάσουν ποτέ,μας αποκάλυψαν "έργα και ημέρες" των "αρμοδίων".
-Πόσα ακριβώς χρήματα από τη φορολογία των ελλήνων πολιτών-για την οποία κόπτεται ο Π.Κουτσουλός(?) της "Ζούγκλας.gr"- πηγαίνουν ακόμη(!!!),στις τσεπούλες της (συνταξιούχου και διεγραμμένης για λογοκρισία από την ΕΣΗΕΜΘ) "γηραιάς κυρίας" της ΕΡΤ 3?
-Τριπλάσιες οι αποδοχές της από του Προέδρου του Αρείου Πάγου?
-Kαι η "συνταξούλα" στο ακέραιο?
"Σε μια περίοδο που ο λαός αναγκάζεται να σφίξει -περισσότερο από ποτέ- το ζωνάρι, πληρώνοντας το λογαριασμό που «έκαναν» οι εκάστοτε κυβερνώντες",κατά το δημοσίευμα της "Ζούγκλας".
-Αραγε, υπάρχουν προσωπικά και άλλα δεδομένα στην παρούσα συγκυρία?
Λοιπόν αγαπητοί κύριοι, υπαρκτοί ή ανύπαρκτοι-λίγο με ενδιαφέρει-στην πόλη μας συναντιόμαστε και κουβεντιάζουμε με τα μικρά μας ονόματα.Δεν κρυβόμαστε σε καμμία ζούγκλα.Κατονομάστε το δημοσιογράφο του οποίου τη φωνή παρανόμως αναπαράγετε,δια της προσφιλούς σας τακτικής,με συνενόχους ή εκβιαζόμενους εργαζομένους εντός του κρατικού ραδιοφώνου.Εμείς τον γνωρίζουμε,εσείς τον φοβάστε τόσο πολύ?Ολοι οι σκεπτόμενοι πολίτες αυτής της πόλης ευτυχώς ακούν το πρωί την εκπομπή στην οποία συμμετέχει.Είναι οι ίδιοι που συχνάζουν στα βιβλιοπωλεία της,αντί να αποχαυνώνονται μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες.Κάποιοι επιμένουμε να μη σας κάνουμε το χατήρι.Δεν θα αποτελέσουμε τμήμα της αγέλης των υπηκόων σας.Δεν υπάρχουν μόνο αγράμματοι καταναλωτές με πολτοποιημένα μυαλά στη χώρα,δυστυχώς για σας.
Την κυρία Γιαννακά δεν θα την υπερασπιστώ,μπορεί μόνη να τιμήσει το αξίωμά και τη θέση που της εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός.Κάνοντας γνωστή-στο χώρο του ΠΑΣΟΚ-την αλήθεια για τη λειτουργία διοικήσεων και "ημετέρων" που έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.Απαιτώντας κατά το λαικό αίτημα,όχι μόνο την απομάκρυνση τους,αλλά και την ανταποδοτική εισφορά τους ως προς τις υπηρεσίες που "προσέφεραν". Το ψέμα ,κύριοι, έχει κοντά ποδάρια και το δικό μας χιούμορ,σε αντίθεση με τη λογοτεχνική ευφυία και το φλέγμα του δημοσιογράφου που σπιλώνετε,έχει φτάσει στα όριά του..

Thursday, May 6, 2010

SOCIALISM?

Ψηφοφορία των νέων μέτρων στη Βουλή

Δημαράς: Παρών → ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ
Σακοράφα: Παρούσα → ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ
Οικονόμου: Παρών → ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ

Γεια σου ρε Γιωργάκη Δημοκράτη!!!


φωτο: από τοίχο στην Γούναρη (Πλατεία Ναβαρίνου)

"Είστε τελείως τρελοί.."

Griechenlands Finanzkrise - Schluss mit der Heuchelei
Pressemitteilung aus Brüssel, 5. Mai 2010
Es ist offensichtlich, dass wir während der vergangenen vier Monate gezaudert haben, dass wir uns getäuscht haben und so der Spekulation Tür und Tor geöffnet haben. Jetzt gilt es das Richtige zu tun.
Ich fordere das Europäische Parlament auf eine Initiative zu ergreifen, um rasch die Europäischen Verträge zu ändern und einen Europäischen Währungsfonds einzurichten, mit dem die Spekulation in Zukunft wirksam bekämpft werden kann.
Was EU und IWF jetzt an Reformen vom griechischen Premierminister Papandreou verlangen ist fast unmöglich. Frankreich und Deutschland gelingt seit Jahren die Reform ihres Rentensystems nicht, und Papandreaou soll das jetzt in drei Monaten schaffen.
Keinesfalls darf die Steuerung des Anpassungsprozesses in Griechenland nur den Finanzorganisationen überlassen werden. Hier geht es um Menschen, hier geht es um Lohnabhängige. Ich fordere daher die Kommission auf, beim Stabilisierungsprozess die Generaldirektion Beschäftigung einzuschalten. Ich fordere den IWF auf, die Internationale Arbeitsorganisation ILO einzubeziehen. Das wäre ein notwendiges Korrektiv gegenüber denen, die alles nur unter finanziellen Gesichtspunkten entscheiden.
Und schließlich muss man auch mit einer großen Heuchelei Schluss machen. In den letzten Monaten hat Frankreich an Griechenland sechs Fregatten für zweieinhalb Milliarden Euro verkauft, weiter, Helikopter für 400 Millionen Euro und eine unbekannte Zahl Militärflugzeugen vom Typ Rafale zu 100 Millionen das Stück, insgesamt Rüstungsexporte von mehr als drei Milliarden Euro. Deutschland wiederum verkaufte sechs Militär-Uboote im Wert von einer Milliarde Euro an Athen. Wir leihen also den Griechen Gelder, damit sie unsere Rüstungsgüter kaufen.
Es gibt eine einfache Möglichkeit, das griechische Budget zu entlasten: starten wir eine regionale Abrüstungsinitiative, die Griechenland, Zypern und die Türkei einschließt. Die türkischen Truppen sollen aus Nordzypern abziehen, Griechenland muss seine territoriale Unversehrtheit garantiert werden. Dann kann Griechenland seinen aufgeblähten Militärhaushalt kürzen und muss nicht mehr eine Armee von 100.000 Soldaten unter Waffen stehen haben.

Πηγή (Daniel Cohn-Bendits on line)

Ευθαρσώς ο D.Cohn-Bendit καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλία για να αλλάξουν γρήγορα οι ευρωπαϊκές συνθήκες με τη σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στο μέλλον η κερδοσκοπία στις χώρες της ΕΕ..
Θεωρεί σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις "εδώ και τώρα" στην Ελλάδα τη στιγμή που χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία ξόδεψαν χρόνια για να μεταρρυθμίσουν το συνταξιοδοτικό σύστημά τους.
Αναφέρεται στο ρόλο που θα παίξει ο ανθρώπινος παράγοντας και επισημαίνει την ύψιστη υποκρισία,σχετικά με την προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών.
Τους τελευταίους μήνες, η Γαλλία έχει πουλήσει έξι φρεγάτες στην Ελλάδα 2,5 δις ευρώ κι επιπλέον,ελικόπτερα για 400 εκ. ευρώ και έναν άγνωστο αριθμό στρατιωτικών αεροσκαφών του τύπου Rafale 100 εκατομμύρια το καθένα, σε σύνολο εξαγωγών όπλων περίπου 3 δισ. ευρώ. Η Γερμανία με τη σειρά της έξι στρατιωτικά υποβρύχια αξίας 1 δις ευρώ.Οι Ελληνες δανείζονται ώστε να αγοράζουν όπλα.
Προτείνει έναν απλό τρόπο για την ανακούφιση του ελληνικού προϋπολογισμού:μια περιφερειακή πρωτοβουλία αφοπλισμού για την Ελλάδα,την Κύπρο,την Τουρκία.Τα τουρκικά στρατεύματα να αποσυρθούν από την Κύπρο με την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας εγγυημένη. Τότε η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τον προϋπολογισμό της..

"ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ"


Καταβροχθίσαμε όλα τα ζώα στο γλέντι
Δεν γλίτωσε, σπονδή συγγνώμης έστω, ούτε η τσίκνα
Ακόρεστη η ανάγκη κι αφελής, ξύπνησε την απληστία
Καήκαμε στου ήλιου την περίμετρο
Όταν ξυπνήσει ο λογικός
Δεν θα βρει τίποτα να λυπηθεί
Λύση να βρει
Κι αυτό το αναπόφευκτο, του τέλους μάθημα
Νόημα πια δεν έχει.

Απόστολος Λυκεσάς («Τω αγνώστω»,ΝΗΣΙΔΕΣ)

Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΟΥ

Ο Μιχάλης Κατσαρός…Παραγνωρισμένος Ποιητής κατά τη γνώμη μου. Πρόλαβε κι «έφυγε» το 1998. Άφησε τη «Διαθήκη του» και, κοίτα να δεις! Με τα μέτρα που μας πήρανε για να μας θάψουν, μου κολλάει γάντι!

Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΟΥ

Αντισταθείτε
σ' αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι
και λέει: καλά είμαι εδώ.
Αντισταθείτε σ' αυτόν που γύρισε πάλι στο σπίτι
και λέει: Δόξα σοι ο Θεός .
Αντισταθείτε
στον περσικό τάπητα των πoλυκατοικιών
στον κοντό άνθρωπο του γραφείου
στην εταιρεία εισαγωγαί- εξαγωγαί
στην κρατική εκπαίδευση
στο φόρο
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.

Αντισταθείτε
σ' αυτόν που χαιρετάει απ' την εξέδρα ώρες
ατέλειωτες τις παρελάσεις
σ' αυτή την άγονη κυρία που μοιράζει
έντυπα αγίων λίβανον και σμύρναν
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.

Αντισταθείτε πάλι σ' όλους αυτούς που λέγονται
μεγάλοι
στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε
στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες
σ' όλα τ' ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε
πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι

σ' όλους που γράφουν λόγους για την εποχή
δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα
στις κολακείες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις
από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό
αρχηγό τους.

Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών
και διαβατηρίων
στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη
διπλωματία
στα εργοστάσια πολεμικών υλών
σ' αυτούς που λένε λυρισμό τα ωραία λόγια
στα θούρια
στα γλυκερά τραγούδια με τους θρήνους
στους θεατές
στον άνεμο
σ' όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς
στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας
ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ
αντισταθείτε.

Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την
Ελευθερία.

Tuesday, May 4, 2010

16,8 milliards d'aide votés pour la Grèce /γαλλικό "oui",16,8 m.για βοήθεια στην ελλάδα


L'Assemblée nationale a adopté le plan français "d'aide d'urgence" à la Grèce, soit 16,8 milliards d'euros
Le prêt s'étalera sur trois ans, dont 3,9 milliards en 2010. Le prêt total annoncé dimanche par l'UE et le FMI s'élève lui à 110 milliards d'euros.
Fait rare, l'UMP et le PS ont voté ensemble en faveur de ce prêt à 5% destiné au sauvetage financier de la Grèce.
Seuls les députés PCF et Parti de gauche, ainsi que Nicolas Dupont-Aignan (Debout la République, ex-UMP), ont voté contre.
La France, comme les autres pays de la zone euro et le Fonds monétaire international (FMI), souligne qu'elle doit aller vite, pour lutter contre la spéculation des marchés sur la dette grecque, et pour que la Grèce puisse honorer l'échéance du remboursement de sa dette le 19 mai.
La contribution de la France représente 20,7% de l'aide totale annoncée par les pays de la zone euro (80 milliards d'euros, en plus des 30 milliards du FMI). Il s'agit de sa quote-part dans la Banque centrale européenne (BCE).
Pourquoi le PCF vote non
Les communistes ont dit qu'ils ne voteraient pas le plan car ils jugent trop élevé le taux d'environ 5% auquel les prêts seront accordés à la Grèce.
"Il faut renégocier la dette grecque en exigeant que les banquiers se mettent à table et qu'ils paient une partie des turpitudes qu'ils ont commises", a poursuivi le député de Seine-Saint-Denis. Les prêts des Etats de l'UE à un taux de 5% sont à ses yeux "sordides": "nous allons faire du bénéfice sur le dos des travailleurs grecs pour remplir les poches des spéculateurs".
L'aide à la Grèce
Au total, les pays de la zone euro prévoient de prêter 80 milliards d'euros sur trois ans à la Grèce et le FMI 30 milliards. Trente milliards d'euros doivent être déboursés en 2010.
Ces sommes doivent couvrir les besoins de financement de la Grèce jusqu'à 2012, selon le président de l'Eurogroupe, Jean-Claude Juncker.
En échange, la Grèce s'est engagée à mener un nouveau plan d'austérité visant à rapidement réduire son déficit public.
La crise grecque, nouveau tremplin pour l'Europe, selon Christine Lagarde
L'UE devra se pencher sur la création d'un gouvernement économique et réformer le pacte de stabilité de l'euro, estime la ministre française de l'Economie.
Dans une interview publiée par Le Monde lundi, Christine Lagarde juge qu'il faut tirer les leçons de cette crise qui a été gérée avec difficulté par l'UE.
Le traité de Maastricht et le pacte de stabilité de l'euro prévoient en effet des règles empêchant un pays membre de laisser déraper son déficit - dans le cas de la Grèce, les chiffres donnés par Athènes se sont révélés faux -, mais rien pour tenir compte des écarts de compétitivité entre les pays.
Angela Merkel pour plus de discipline financière
Dans un autre style, la chancelière allemande, Angela Merkel, a estimé lundi à Berlin qu'une agence de notation européenne "pourrait être utile" et a réaffirmé son intention de s'engager pour une modification des traités européens afin d'imposer plus de discipline financière à la zone euro.
(FRANCE 3,on line)

"Wir kaufen griechische Staatsanleihen!"


Karikatur:Zwischen ouzo und euro(Μεταξύ ούζου και ευρώ)

********************************************************************************
„Ich kaufe zum ersten Mal in meinem Leben Staatsanleihen – und zwar griechische“, sagt der ehemalige Bundesfinanzminister Eichel. Warum ein Zeichen der Solidarität mit Griechenland genau in diesem Moment notwendig ist, erklären der SPD-Politiker und andere Unterstützer der Handelsblatt-Aktion.
«Για πρώτη φορά στη ζωή μου αγοράζω κρατικά ομόλογα και βέβαια ελληνικά,διότι πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στην Ελλάδα με μια ξεκάθαρη κίνηση.Αυτή τη στιγμή κρίνεται απαραίτητο»,δηλώνει ο πρώην σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Eichel και άλλοι υποστηρικτές της καμπάνιας της οικονομικής γερμανικής εφημερίδας «Ηandelsblatt».
Η εφημερίδα κυκλοφόρησε χθες με πρωτοσέλιδο την επιστολή του αρχισυντάκτη-διευθυντή της Gabor Steingart με τίτλο «Deutschland hilft!» («Η Γερμανία βοηθά!»)
Ο επίσης πρώην υπουργός Οικονομικών Μanfrend Lahnstein δηλώνει ότι
«αγοράζει ελληνικά ομόλογα ως μήνυμα κατά της υπεροψίας με την οποία ορισμένοι αντιμετωπίζουν τους έλληνες».
Αλλοι υποστηρικτές είναι ο πρόεδρος του Δ.Σ. της RWΕ Jurgen Grossmann,o πρόεδρος του Δ.Σ. της Βalsen GmbΗ,Werner Balsen ο οποίος αγόρασε 100.000 ευρώ σε ελληνικά ομόλογα
«διότι δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα έρμαιο των κερδοσκόπων”
Στο σημερινό φύλλο φιλοξενείται επίσης μία σελίδα με αντιδράσεις αναγνωστών,καθώς παρά τις θετικές αντιδράσεις,φυσικά δεν είναι όλοι της ίδιας άποψης.
Στους υποστηρικτές της Ελλάδας συγκαταλέγεται και ο πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου καθηγητής Hans Werner Zinn,ο οποίος όριζε την ελληνική οικονομία ως «βαρέλι χωρίς πάτο» κι εξήγησε τους φόβους της Γερμανίας για το αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει τις πιστώσεις.Εξ'ου,ζήτησε επιπρόσθετη ασφάλεια.Εξέφρασε την ελπίδα τώρα που οι πιστώσεις θα χορηγηθούν η Ελλάδα θα βρεθεί σε θέση να επιστρέψει σε υγιές οικονομικό περιβάλλον,εκλαμβάνοντας τη βοήθεια ως αυτοβοήθεια.
Θεωρώ περιττό να συμπληρώσω οποιοδήποτε δικό μου σχόλιο.Αξίζει να παρατηρήσει κανείς τη γελοιογραφία για να αντιληφθεί πως μας βλέπουν οι εταίροι μας στην Ευρώπη.Αλήθεια,πόσα χρόνια πριν μας είχαν ξαναβάλει "επί της χειρουργικής κλίνης"?

Sunday, May 2, 2010

"Μας πήραν τα μέτρα.."

(photo: Νάσος Αβδαρμάνης)
Στοχοποιούμε λοιπόν τους «υπεύθυνους»,τους ενοχοποιούμε,τους πτωχεύουμε και είμαστε εναρμονισμένοι με το αίσθημα συμπλεγματικού «κοινωνικού δικαίου» και τα νούμερα των ελεγκτών του ΔΝΤ –ΕΕ-ΕΚΤ.Αναλαμβάνοντας το «πολιτικό κόστος».Μόνο που αυτό δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί.Τελικά το πάρτυ τέλειωσε για αυτούς που απλώς δεν ήταν προσκεκλημένοι ποτέ.Μαζί τέλειωσε και κάθε αυταπάτη για τις προθέσεις ή την αδυναμία (δεν ξέρω τι είναι χειρότερο) του ΠΑΣΟΚ , να διατυπώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείρηση της κρίσης και την αναπτυξιακή παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η κυβέρνηση Καραμανλή μας έφτιαξε το περιβάλλον για να μπούμε ως λαός σε εξαθλίωση, σύγχυση και κατάθλιψη..Το τελευταίο χαμόγελο ελπίδας όμως πάγωσε στα χείλη όλων την 5/10/2009.
Η σημερινή μέρα,αποκορύφωμα ενός δίμηνου κι ανελέητου σφυροκοπήματος των νεύρων, έκλεισε το θέμα της άνευ όρων παράδοσης της χώρας στις επιταγές ενός "πούρου" νεοφιλελευθερισμού.Οριοθετεί τη βαθιά ύφεση,την επερχόμενη εκτόξευση της ανεργίας, την αντιπαλότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,τον έρποντα ρατσισμό απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες,την αποστροφή προς τους πολιτικούς.Αυτά αποτελούν τα δεδομένα της νέας εποχής.
Δυστυχώς όποιες κινήσεις και διεργασίες κι αν γίνονται εντός ΠΑΣΟΚ δε φαίνεται να πείθουν τους πολίτες.Το μεταπολιτευτικό κράτος-υπό στενή επιτήρηση πλέον-παρουσιάζεται πιο αφερέγγυο παρά ποτέ.Αόριστες μόνον αναφορές έγιναν για την τιμωρία όσων πραγματικά ΕΦΤΑΙΞΑΝ.Κι η φράση "δεν είναι τώρα ώρα για απόδοση ευθυνών" τί προμηνύει?Εξεταστικές Επιτροπές που τελικά ενισχύουν το εισόδημα των βουλευτών και δεν οδηγούν κανένα στη φυλακή?
Εύστοχο το ερώτημα του δημοσιογράφου από το Αλ Τζαζίρα προς τον κ. Παπακωνσταντίνου:
"-Eνάμιση μήνα πριν μας διαβεβαιώνατε πως τα μέτρα είναι αρκετά..σήμερα καταθέτετε νέο πακέτο μιλώντας για επανεκτίμηση της κατάστασης.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ τώρα?"
Βιώνουμε ένα πολιτικό Μεσαίωνα κι η παρούσα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει ακριβά την απώλεια της εμπιστοσύνης των ελλήνων στη σοσιαλδημοκρατία.Οταν διατείνεται πως "δεν τη νοιάζει" διαπράττει και άλλο σφάλμα.Την εμπιστευτήκαμε για "να τη νοιάζει".Πάντως εδώ δεν πρόκειται καν για compromesso storico αλλά για το πλήρες ιδεολογικό vertigo προσώπων που καταφεύγουν-επιπροσθέτως-σε κωμικοτραγικές επικοινωνιακές επιλογές.Τα καραβάκια στη θάλασσα διαδέχτηκε η κατήφεια,τις μαύρες/μωβ γραβάτες ο επιχείλιος έρπης.
Από την άλλη, η αριστερά παρουσιάζεται αμήχανη κι ανίκανη τελικά να εκφράσει πολιτικά το κύμα οργής και κοινωνικής αντίδρασης-που μετά το αρχικό μούδιασμα,σε βραχύ βάθος χρόνου-θα ξεσπάσει.Το ΚΚΕ παραληρεί με το σύνθημα «Ανυπακοή» φτάνοντας, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού,να αμφισβητήσει ακόμη και το Σύνταγμα και η ανανεωτική αριστερά είναι απασχολημένη να αναλύει τις συνιστώσες της.Τα συνδικάτα εδώ και χρόνια έχουν απαξιωθεί από την κοινωνία λόγω αναποτελεσματικότητας και πολυκερματισμού τους .Επίσης,τα ιδιωτικά κανάλια υποκαθιστούν με τον καλύτερο τρόπο τους συνηγόρους υπεράσπισης των σκληρών, μονόπλευρων μέτρων του «μηχανισμού».
Τα δύσκολα για τη δημοκρατία έρχονται.Ο προπηλακισμός του Απόστολου Κακλαμάνη χθες από ομάδα διαδηλωτών του αντιεξουσιαστικού χώρου ως έκφραση τυφλής κι ανόητης βίας είναι ένα πρόκριμα για το ότι ακολουθεί.Με ακροδεξιά ή ακροαριστερά φορά.Ετσι κι αλλιώς φασιστική,όπως εύστοχα αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα είχε προβλέψει το πάλαι ποτέ «θείο βρέφος» του ΠΑΣΟΚ, Κ .Λαλιώτης στο βιβλίο του «Η πυξίδα» (ΛΙΒΑΝΗΣ).
Η άνοδος της ακροδεξιάς θα επιφέρει νέες μορφές βίας που η υπόλοιπη Ευρώπη βιώνει εδώ και χρόνια.Στα γήπεδα,στις φτωχογειτονιές,στους δρόμους.Ευτυχώς οι αντίστοιχοι εγχώριοι πολιτικοί αρχηγοί,παρά τη συμπάθεια με την οποία τους περιβάλλουν τα ιδιωτικά ΜΜΕ,δεν φαίνεται προσώρας τουλάχιστον να αξιοποιούν το όποιο «πλεονέκτημα»
Τέλος,μία τάση ιδιώτευσης θα οδηγήσει τη νέα γενιά των μορφωμένων ηλικιακών στρωμάτων 30+,30_,να επιλέξει ως αγορά εργασίας τη Γερμανία,τις ΗΠΑ ή και την Αυστραλία(brain drain?).Ως χθες το ανέφεραν ως «αστειάκι» τα νέα παιδιά που συναναστρέφομαι.Πικρό έστω.Ομως,το σύνθημα «μεταναστεύστε» ακούγεται ήδη και μάλιστα από αναλυτές και δημοσιογράφους που αυτοπροσδιορίζονται ως σοβαροί,παίζοντας παράλληλά ως μουσικό χαλί στις εκπομπές τους Καζαντζίδη..Αμφιβάλλω.Για τη σοβαρότητα...Ας ξανασκεφτούν τι σημαίνει τελικά χρεωκοπία για μία χώρα αν όχι η φυγή νέων, μορφωμένων ανθρώπων..
ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Saturday, May 1, 2010

"ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΟ ΒΑΘΥ ΓΑΛΑΖΙΟ"


(εικ.translatum)

σ'ένα δωμάτιο παλιό,μοναχικό
σ'ένα δωμάτιο γκρίζο
να μου διαβάζεις το βαθύ γαλάζιο
και το κόκκινο,
να μου διαβάζεις ήχους,μουσικές,
να μου διαβάζεις ποιήματα

στο μισοσκόταδο τα μάτια σου να λάμπουν
να κελαρύζει,να μοσκοβολάει η φωνή σου
να πλημμυρίζει το δωμάτιο λέξεις μυστικές
που αχνίζουν και θαμπώνουν τα παγωμένα τζάμια

στα χείλη σου να ανθίζει
ένα χαμόγελο κρυφό
όπως πετούμενο που ξαφνικά φτερούγισε
σε ερειπωμένο σπίτι
ή ο ξενιτεμένος που επιτέλους γύρισε
στη μία και μοναδική πατρίδα του

να μου διαβάζεις ποιήματα
και να μ'αγγίζεις με το φως
με κείνο το αχνό λησμονημένο όνειρο

Τόλης Νικηφόρου
συλλ. "Το μυστικό αλφάβητο"(ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ)

Ο « Dany le Rouge » στην Αθήνα


Με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Τι να κάνουμε;» ο συμπρόεδρος του Κόμματος των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, μίλησε στο tvxs.gr για την ελληνική οικονομική κρίση, τις προτάσεις του για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και τις ευθύνες της Γερμανίας, η οποία -όπως επισημαίνει- παρά τα εμπόδια που θέτει, στο τέλος θα δεχτεί το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα.

Σε παλαιότερες ομιλίες του, ο «Κόκκινος Ντανί» του Μάη του ’68 έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, αποκαλώντας την «κακιά μάνα που δέρνει τα παιδιά της, θεωρώντας ότι αυτή είναι η σωστή παιδαγωγική μέθοδος». Παράλληλα, έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης των ελληνικών αμυντικών εξοπλισμών, καταγγέλλοντας το υπέρογκο μερίδιό τους στον κρατικό προϋπολογισμό.

Υποστηρίζοντας ως πολιτική λύση για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη το «ριζοσπαστικό ρεφορμισμό», ο κ. Κον Μπεντίτ δήλωσε στο tvxs.gr πως θεωρεί ότι πλέον δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Όπως εξηγεί, «δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την κλιματική αλλαγή σε εθνικό επίπεδο. Δεν μπορείς να βελτιώσεις το κλίμα μόνο για τη Γερμανία. Συνεπώς χρειαζόμαστε κάποιες μετα-εθνικές πολιτικές. Ριζοσπαστισμός είναι να έχεις ένα όραμα με σκοπό να ξεπεράσεις την εθνική θέση που έχεις. Ρεφορμισμός είναι ότι πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι απαιτείται χρόνος. Οπότε πρέπει να προχωρήσεις βήμα-βήμα. Πρέπει, όμως, να έχεις και μια κατεύθυνση προς την οποία οδεύεις. Μπορείς να προχωρήσεις μπροστά ή πίσω. Το όραμα, ο ριζοσπαστισμός του οράματός σου, για παράδειγμα η μετα-εθνική Ευρώπη, είναι αυτό που σου δίνει την κατεύθυνση. Συνεπώς, για να ξεφύγεις από τη χρηματοπιστωτική κρίση, πρέπει να αυτοοργανωθείς σε μια νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα. Και αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα».

Ο κ. Κον Μπεντίτ υποστηρίζει ότι η εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής στην περίπτωση της Ελλάδας είναι κάτι «πολύ απλό». «Σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο δεν χρειάζεται μεγάλος ελληνικός στρατός, γιατί η Ευρώπη αναλαμβάνει την κοινή προστασία. Η ελληνική κρίση μπορεί να βρει διεξόδους, συνεπώς, μέσω της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, παράλληλα, της μείωσης του αμυντικού προϋπολογισμού, αλλά και μιας νέας πολιτικής περιορισμού της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Επομένως, ένα νέο όραμα για την ελληνική πραγματικότητα στην Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση».

Ο κ. Κον Μπεντίτ αποδίδει ευθύνη και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για το γεγονός ότι οι πολιτικές αυτές, ιδιαίτερα η μείωση των εξοπλισμών, δεν προχωρούν. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, υπάρχει σε εξέλιξη ένα παιχνίδι όπου κάθε πλευρά αρνείται τις ευθύνες της, ρίχνοντάς τες στην άλλη. «Οι Γερμανοί θα σου πουν είναι απόφαση της Ελλάδας, οι Έλληνες ότι είναι ευθύνη της Γερμανίας. Η απόφαση για τον ελληνικό προϋπολογισμό λαμβάνεται από την Ελλάδα. Θέτοντας το ζήτημα της μείωσης των εξοπλισμών στο τραπέζι, η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει πίεση. Η κοινή γνώμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βοηθήσουν. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της».

Για να μπορέσει η Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομική της θέση, θα πρέπει, σύμφωνα με τον συμπρόεδρο των Ευρωπαίων Πρασίνων, να περικόψει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά τα 2/3. Επίσης, να υιοθετήσει μια πολύ εντυπωσιακή πράσινη στρατηγική Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κόβοντας την εξάρτηση από το πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα στις εισαγωγές της χώρας. Τρίτον –υποστηρίζει ο κ. Κον Μπεντίτ– όταν ενοποιήθηκε η Γερμανία, επιβλήθηκε ένας «φόρος ενοποίησης», τον οποίο πλήρωναν οι πάντες. Ίσως θα έπρεπε η Ελλάδα να θεσπίσει έναν «φόρο κρίσης». «Μπορείς να πεις ότι 30% του πληθυσμού δεν πληρώνει, άλλο ένα ποσοστό πληρώνει λίγα και όσοι έχουν μεγαλύτερα έσοδα συμβάλλουν περισσότερο. Πρόκειται για ένα συλλογικό τρόπο να τοποθετηθείς απέναντι στην κρίση και να δώσεις στο κράτος μια πιθανότητα να υπάρξει» σημειώνει.

Παρά τις έντονες διαβουλεύσεις και διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Γερμανίας σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, απόφαση την οποία το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να λάβει μέχρι τις 7 Μαΐου, ο κ. Κον Μπεντίτ υποστηρίζει ότι: «Στο τέλος, θα ψηφίσουν υπέρ. Το πρόβλημα είναι ότι οι Γερμανοί είναι όπως όλοι οι άλλοι. Πριν από τις περιφερειακές εκλογές φοβούνται. Και η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το όνομα "Μακεδονία" πριν από μια εκλογική αναμέτρηση, γιατί θα φοβάται την αντίδραση της κοινής γνώμης. Αν πεις "Μακεδονία", πολλοί είναι εκείνοι που θα αντιδράσουν έντονα. [...] «Πρέπει να έχουμε μια ιδέα και να μην φοβόμαστε τις επόμενες εκλογές. Γεγονός είναι πάντως ότι θα δεχτούν το μηχανισμό στήριξης».

Για το μέλλον της Ε.Ε. μετά από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ο κ. Κον Μπεντίτ θεωρεί ότι δεν ενδέχεται μόνο να την πάει πίσω, αλλά ίσως μπορεί και να τη βοηθήσει να προχωρήσει. «Ελπίζω ότι θα βρούμε ένα νέο μηχανισμό με τη βοήθεια ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ενός Ταμείου Επενδύσεων και ενός Ταμείου Αλληλεγγύης και να δώσουμε πολύ γρήγορα μια απάντηση για να καταπολεμήσουμε την κρίση που βιώνουμε. Πρόκειται για μάχη...».
Πηγή :tvxs,30/04/2010